17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat: Podržana tri projekta valorizacije kulturne baštine

Sa konferencije – foto TO Tivat

Turistička organizacija Opštine Tivat je na press konferenciji koja je održana u četvrtak u Multimedijalnoj sali opštine Tivat, upriličila je predstavljanje projekata koji su shodno Javnom pozivu učestvovali u postupku raspodjele sredstava za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Tivat.

Na konferenciji su govorili direktorica TO Tivat Nina Lakičević kao i bivša direktorica Danica Banjević, koja je bila i inicijator ovog projekta, predsjednica Komisije za odabir projekata Maja Marović, članica Komisije Patricija Pobrić, dok su prisutnima predstavili projekte realizatori istih: Dragan Rajčević (NVO „Crni Plat“), Marija Nikolić (NVO „KZD Napredak Gornja Lastva“) i Marija Novaković (NVO „Evropski dom“).

Pravo na podnošenje zahtjeva protekle godine imale su javne ustanove, nevladine organizaciuje i druge asocijacije i udruženja. Komisija u sastavu Maja Marović, Patricija Pobrić, Dijana Đinović i Dejan Kandić od ukupno šest pristiglih projekata podržala je tri i to:

1. NVO „Evropski dom“ sa projektom „Izrada projekta (tehnička dokumentacija) rekonstrukcije starog rezervoara za vodu u Velikom gradskom parku“;

2. NVO „KZD Napredak Gornja Lastva“ sa projektom „Prirodno i kulturno istorijsko naslijeđe na teritoriji opštine Tivat“ i

3. NVO „Crni Plat“ sa projektom „Kulturno naslijeđe antičkog Rima na prostorima Opštine Tivat“.

Shodno Zakonu o boravišnoj taksi, članu 8 stav 2 tačka 1 alineja 1 da se 10% od ukupnog prihoda boravišne takse opredjeljuje za valorizaciju kulturne baštine, TO Tivat će uskoro raspisati novi Javni poziv sa sredstvima iz 2022.godine u ukupnom iznosu od 51.699,00€, o čemu će blagovremeno obavijestiti javnost.

Najčitanije