26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Bogata lepeza kulturnih događaja na Mamula Island

Mamula Island

Nastavak programa „Balkan Project” unutar Umjetničke kolonije i ljetnji serijal festivala „Operosa“ obilježiće početak jula


U okviru umjetničke kolonije “Mamula Island Artists in Residence“ koja ovog ljeta predstavlja kulturnu baštinu Balkana okupljajući kreativnu energiju umjetnika koje povezuje duh i kultura zajedničkog podneblja, na redu je nastup internacionalne umjetnice Ane Prvački. Nakon uspješno završene prve faze rezidencijalnog boravka, tokom kojeg je temeljito istraživala okolinu ostrva koja joj je pružila svojevrsnu inspiraciju, Ana Prvački će u subotu, 1. jula, sa početkom u 19.30 časova, izvesti performans na ostrvu Mamula, pozivajući publiku da se zajedno sa njom prepusti živom zvučnom pejzažu koji dočarava osjećanja čežnje i nostalgije.

Uporedo sa izvođenjem performansa, Ana Prvački je kreirala vodič sa konceptima koji će biti aktiviran istog dana, uz različite elemente inspirisane okolinom hotela Mamula Island i prirodom samog ostrva. Ova umjetnica kroz svoju ličnu priču, putem različitih medija, pronalazi izvor inspiracije i promatra način na koji prirodno okruženje utiče na sve aspekte naših života. Otkrivajući alternativni vid istraživanja i aktivirajući sva ljudska čula, Prvački daje priliku posjetiocima da ostvare interakciju sa konceptima unutar svojevrsnog vodiča, uz smjernice kako da istraže teksture, mirise i ukuse prirodne okoline ostrva Mamula i jedinstvene arhitektonske cjeline stare tvrđave pretvorene u butik hotel Mamula Island.

Program “Mamula Island Artist in Residence” je započet u junu mjesecu, u saradnji sa umjetničkom inicijativom Balkan…Projects koja promoviše umjetničke talente i bogato kulturno nasljeđe čitavog regiona.

Sezona kulturnih dešavanja na Mamula Island nastavlja se 6. jula, uz recital operskih arija, u saradnji sa Operosa Music Festivalom iz Herceg Novog. Publika će imati priliku da uživa u nastupu talentovanog slovenačkog tenora Žige Čopi i mađarske pijanistkinje Beáte Ilone Barcza. Ljubiteljima muzike će biti predstavljen raznovrstan program popularnih operskih arija u okviru koga se afirmišu mladi talenti iz regiona.

Festival  Operosa ove godine obilježava desetu godišnjicu svog postojanja, kao prvi operski festival u Crnoj Gori, a Mamula Island je od početka bila među generalnim pokroviteljima ove ugledne kulturne manifestacije.

Mamula Island

„Ovogodišnjim kulturnim programom pružamo posebno iskustvo našim gostima, prikazujući kroz prizmu umjetnika destinaciju Mamula Island kao mjesto skriveno od svakodnevice, stvoreno za odmor i nadahnuće koje potiče od prirode sa kojom smo stvorili skladnu cjelinu. Ovdje se susreću istorijska i kulturna tradicija lokalnog podneblja, zajednice Boke Kotorske i Crne Gore, sa nasljeđem naroda koji žive u susjedstvu, kroz neraskidive niti umjetnosti i univerzalne humanosti“, rekao je g. Hening A. Šaub (Henning A. Schaub), generalni menadžer hotela Mamula Island.

Ulaz na oba događaja je besplatan, uz prethodnu rezervaciju za ograničen broj mjesta. Dodatne informacije su dostupne na adresi: events@mamulaisland.com

Najčitanije