13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat – potpisani ugovori za realizaciju projekta “Valorizacija kulturne baštine”, podržani…

Potpisivanje ugovora

Turistička organizacija Tivat je potpisala ugovor sa aplikantima za projekte valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Tivat.

Pravo na podnošenje zahtjeva tokom ove godine imale su javne ustanove za zaštitu kulturnih dobara koju je osnovala država ili opština za obavljanje konzervatorske, muzejske bibliotečke, arhivske ili kinotečke djelatnosti, nevladine organizacije i druge asocijacije i udruženja, kao i pravna i fizička lica shodno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara. Komisija u sastavu Maja Marović-predsjednica Komisije, i članica Patricia Pobrić, je od pristiglih osam projekata, sredstva opredijelila za četiri projekta.

NVO JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, sa projektom „Konzervatorski projekat zaštite zidnih slika u južnoj kapeli crkve Sv. Petra u Bogdašićima”, opština Tivat odobrena su sredstva u iznosu 8.300,00 eura.

Projektom je predviđena zaštita i prezentacija jako oštećenih ostataka zidnog slikarstva iz XIII vijeka u južnoj kapeli crkve Sv. Petra u Bogdašićima, kao i valorizacija nedovoljno poznatog srednjovjekovnog slikarstva i njegova dostupnost budućim istraživačima što će omogućiti sagledavanje njegovih istorijsko-umjetničkih vrijednosti i značaja na regionalnom i međunarodnom planu;

DOO „Enforma“ sa projektom: „Glavni konzervatorski projekat za rekonstrukciju starog vodovodnog rezervoara u Velikom gradskom parku u Tivtu“

Odobrena su sredstva u iznosu od 12.432,00 eura. Projekat  predviđa rekontrukciju i revitalizaciju postojećih rezervoara i njihovo korišćenje kroz edukaciju, turizam, promociju kulturno-istorijskog naslijeđa ostavštine Arsenala, prezentacija Velikog gradskog parka Tivat;

NVO „Društvo prijatelja bokeške baštine“, sa projektom: „Kapelica Sv. Anton Belani- baština u opasnosti“

Za ovaj projekat odobreno je 5.686,50 eura. Projekat podrazumjeva istraživanje istorije, arhitektonskih odlika, slikarskih elemenata u nestajanju kulturnog dobra kapelice crkve Sv. Antona u Belanima i dokumentovanje kulturno istorijske vrijednosti.

NVO „Expeditio“ sa projektom: „Tivatska Solila- prezentacija izuzetnog kulturnog pejzaža“ . Odobren iznos sredstava za ovaj projekat je 13.975,50 eura. Kroz ovaj projekat očekuje se unaprjeđenje turističke ponude Tivta i Crne Gore kroz bolju ponudu i prezentaciju kulturne i prirodne baštine Tivatskih Solila. Bolja promocija i prezentacija ovog lokaliteta ima za cilj da privuče veći broj turista koji će bolje razumjeti istoriju,kulturu i ekološke vrijednosti od čega lokalna i nacionalna privreda može imati i veću ekonomsku korist, što bi dalje moglo doprinijeti dugoročnom očuvanju ovog prirodnog rezervata.

„Turistička organizacija Tivat je u saradnji sa Komisijom poziv pripremila temeljno i zadovoljstvo nam je da možemo opredijeliti sredstva za kulturnu valorizaciju najvećih vrijednosti u našem gradu. TO Tivat jedna od rijetkih koji sprovode ovu vrstu Javnog poziva u skladu sa Zakonom o boravišnoj taksi. U drugom Javnom pozivu usvojena su četiri projekta, čime su zajedno sa prvim Javnim pozivom opredjeljena sva sredstva predviđena za Valorizaciju kulturne baštine za 2022.godinu u iznosu od 51.699,00 eura“, istakla je direktorica TO Tivat Nina Lakičević.

Rok za realizaciju projekata je početak maja 2024.g.

Najčitanije