20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Top lista svjetskih prvaka u vakcinisanju: Na vrhu je Izrael, no i mala otočna zemlja koja besplatno vakciniše strance…

Svjetski ekonomski forum iz Ženeve objavio je podatke o državama s najvećim brojem vakcinisanih građana po broju potrošenih doza na stotinu stanovnika.

Na prvome je mjestu Izrael sa čak 114.70 vakcinisanih na sto stanovnika, što će reći da je svih stotinu Izraelaca vakcinisano s makar jednom dozom. Na drugome su mjestu bogati Ujedinjeni Arapski Emirati s 80.48 vakcinisanih na stotinu ljudi, a treći je Čile s njih 50.45.

U mnogim državama Latinske Amerike, gdje je do sada od covida umrlo gotovo milion ljudi, vakcinisanih je počelo prilično rano, a uglavnom se troši kineska vakcina Sinovac. U Čileu koji broji 18 miliona stanovnika najavljuju kako će do juna vakcinisati sve svoje građane. Usprkos jako uspješnoj kampanji vakcinacije, ova zemlja se i dalje suočava s visokim stopama dnevne zaraze koja prelazi i 5000 ljudi dnevno.

Četvrti na svijetu po uspješnoj imunizaciji su Britanci s 48.64 doze na stotinu stanovnika, a peta je mala otočna državica u jugozapadnoj Aziji, Bahrein.

Bahrein, koji se proteže na čak 33 otoka, spada među gospodarski visoko razvijene države Perzijskoga zaljeva koje svoje bogatstvo temelje isključivo na izvozu nafte i prirodnog plina. Zemlja s oko milion i po stanovnika smatra se financijskim centrom arapskoga svijeta. U bahreinskim bankama se vode mnogi poslovi s naftom zemalja Perzijskog zaljeva, no tamo zbog primamljivih radnih uvjeta i visokih zarada živi i priličan broj stranaca. Uoči prve utrke nove sezone u Formuli 1 bahreinsko vodstvo je nedavno ponudilo besplatno vakcinisanje protiv covida Pfizerovim vakcinama svima iz Formule 1 koji dođu u tu zemlju. Bahrein, inače, ima više nego dovoljne zalihe čak pet različitih vrsta vakcina dostupnih stanovništvu: Pfizer/BioNTech, kineski Sinopharm, AstraZeneca/Oxford, ruski Sputnjik V i Johnson & Johnson.

Banner – A Place in Montenegro

Šesti na top ljestvici svjetske vakcinisnosti su, zahvaljujući Joeu Bidenu, Amerikanci s oko 42 potrošene doze na stotinu stanovnika. Sedma na svijetu je Srbija s 33.55 doza na stotinu građana, no u potiljak ih gledaju osmi Mađari s 26.81 dozom.

Mađarska je jedina država Evropske unije koja se može podičiti trenutnom dobrom stopom vakcinisanosti, i to prvenstveno zahvaljujući samostalnoj epidemiološkoj politici tamošnjega premijera Viktora Orbana. Mađarski program vakcinisanja, uz raspoložive vakcine zapadnih proizvođača, uključio je i rusku vakcinu Sputnjik V i kinesko cjepivo Sinopharm, i to ne čekajući odobrenja Evropske agencije za lijekove (EMA), nego koristeći svoje pravo davanja zelenog svjetla za hitnu upotrebu.

Od svih zemalja EU, dosad su jedino Mađarska i Slovačka kupile rusku vakcinu, a prije nekoliko dana kupnju milion doza Sputnjika V najavila je i Austrija.

Najčitanije