20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Trade Airov airbus A320 letjeće za Air Montenegro

Air Montenegro – ilustracija

Crnogorska nacionalna aviokompanija Air Montenegro predstojeću glavnu ljetnju turističku sezonu odradiće sa flotom od tri, umjestio sa samo dva aviona koliko ih trenutno ima u svom vlasništvu.

Naime, od 1.maja Air Montenegro će početi da koristi jedan avion tipa „airbus A320“ koji je uzet u tzv. wet lease, odnosno kratkoročni zakup sa posadom, od hrvatske kompanije Trade Air iz Zagreba. Riječ je o osjetno većem avionu od postojeća dva „embraera E195“ koji su u vlansnštvu Air Montenegra i koji imaju po 116 sjedišta. Trade Airov „airbus A320“ naime, ima 180 putničkih sjedišta, a za crnogorsku aviokompaniju letjeće po tzv. ACMI aranžmanu (aircraft, crew, maintenance, insurance) po kojem vlasnik aviona – Trade Air obezbjeđuje avion, letačko i kabinsko osoblje koje će ga opsluživati, servis i održavanje, kao i osiguranje aviona dok on leti za unajmitelja – Air Montenegro. Hrvatska kompanija trenutno u svojoj floti ima tri aviona tipa „airbus A320“ a koji su stari od 18 do 24 godine.

Iz menadžmenta Air Montenebgra potvrdili su da su sklopili aranžman o wet lease zakupu „airbusa A320“ od hrvatske kompanmjije, ali nisu konkretno odgovorili na pitanje pod kakvim je finansijskim uslovima sklopljen ovaj posao i koliko će on koštati Air Montenegro.

„U skladu sa planom za 2022. godinu i nakon sprovedenog postupka nabavke, Air Montenegro je potpisao ugovor o wet lease aranžmanu za avion tipa airbus A320 sa kompanijom Trade Air iz Hrvatske na period od 1.maja, do kraja ljetnje sezone. Crnogorska nacionalna avio-kompanija će tokom narednih mjeseci pored dva aviona u svom vlasništvu, tipa Embraer E195, saobraćati i sa trećim avionom većeg kapaciteta, kako bi predstojeći period povećanog intenziteta saobraćaja i ljetnjih mjeseci iskoristila na najefikasniji način i omogućila dolazak velikog broja inostranih turista sa glavnih emitivnih tržišta.“- rečeno je u menadžmentu nacionalnog avioprevoznika.

Kako je objašnjeno, Air Montenegro će  iznajmljeni avion većinom angažovati na letovima do Pariza, Liona, Nanta, Ciriha, Frankfurta, Tel Aviva i Jerevana, dok će dva njihova aviona tipa E195, aviona saobraćati ka Beogradu, Banjoj Luci, Istanbulu, Pragu, Ljubljani, Kopenhagenu…

„U odnosu na prošlu godinu, kada je kompanija Air Montenegro počela sa letovima, ove godine Crnu Goru spaja ka duplo većem broju različitih destinacija, otvorene su neke nove direktne avio-linije, što će doprinijeti ukupnom razvoju crnogorskog turizma i boljem pozicioniranju Crne Gore na turističkoj mapi“- poručili su iz Air Montenegra.

Ova kompanija je i proteklih mjeseci već sarađivala sa Trade Airom na kraće vrijeme iznajmljujući avion tipa „fokker F100“ te hrvatske kompanije u periodima kad bi jedan od dva Air Montenegrova E195 „ispadao“ iz redovnog saobraćaja zbog servisa i radova redovnog održavanja. Ovo će inače, biti prvi slučaj da aktuelni ili bivši crnogorski nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines, koriste jedan avion iz porodice čuveniog evropkskg proizvođača „Airbus“ jer su do sada na kraće vrijeme u wet lease aranžmanima, iznajmljivali samo „Fokkerove“ ili avione američkog proizvođača „Boeing“ tipa B737 od kompanija iz Hrvatske, Srbije, Rumunije i sa Malte.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije