25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicionalna Fešta Kamelija od 12. aprila do 12. maja u Stolivu

Fešta kamelija pozivnica

Entuzijasti iz NVO „Kamelija“ Stoliv najavljuju novo izdanje Fešte Kamelija 2024 od 12. aprila do 12. maja, kada će, pored predstavljanja ljepote cvijeta kamelije, te prirodnog, kulturnog i gastronomskog nasljeđa ambijentalne cjeline Donjeg i Gornjeg Stoliva, pažnju posvetiti i uzgoju sadnica kamelije i očuvanju tradicionalnih drvenih barki.

Manifestacija počinjeu petak, 12. aprila u 15 sati, kada će ekipa prijatelja NVO „Kamelija“ i uzgajivača iz Opatije- Hrvatska i Ahena (Aachen)-Njemačka, obići đardine sa kamelijama u Stolivu, što će biti prilika za razmjenu iskustava i stručne savjete iz oblasti hortikulture.

Izložba aranžmana od cvijeta kamelije najavljena je za subotu, 13. aprila od 19 sati u Domu kulture „Niko Bilafer“.

Glavni program sa degustacijom primorskih kulinarskih proizvoda biće održan u nedjelju, 14. aprila od 11 sati na stolivskom mulu i na platou ispred Doma kulture, gdje će svečano, uz bogat kulturno-zabavni program biti otvorena ova manifestacija. Posjetioci će imati priliku da pogledaju izložbu aranžmana, dječje likovne radove i da pročitaju literarne radove na temu kamelija, koje će žiri i nagraditi.

Fešta kamelija 2023. – foto Boka News

Istoga dana planirane su dvije pješačke ture stazom do Gornjeg Stoliva, prva od 8 sati, a druga od 13 sati.

Manifestacija se nastavlja u utorak, 16. aprila u 18 sati, koncertom „Latice kamelije na muzičkom putu“, koji će biti održan u koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“ u Kotoru (Crkva Sv. Duha).

Program posvećen promociji i očuvanju drvenih barki „Camellia Trophy 2024“ biće održan u nedjelju, 12. maja u centru Stoliva. Ribari sa drvenim barkama takmičiće se u ribanju od 6 sati ujutru, a jedriličarska regata je najavljena od 11 sati. Potom od 12 sati slijedi defile i trka veslača sa drvenim barkama. U Domu kulture „Niko Bilafer“ će od 12 sati biti održan stručni skup o očuvanju drvenih barki, slijedi proglašenje najuspješnijih ribara, veslača i jedriličara, te  zabavni program.

Organizator manifestacija je NVO „Kamelija“ Stoliv, uz pokrovoitelje- Turističku organizaciju i Opštinu Kotor.

/M.D.P./

Najčitanije