16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicionalna  fešta – “Noć u šumi kostanja Gornjeg Stoliva“ 20. jula

Gornji Stoliv / foto TO Kotor

Tradicionalna  fešta – Gornji Stoliv 20.7.2022. “Noć u šumi kostanja Gornjeg Stoliva“


Tradicionalna fešta proslave zaštitnika Stoliva Sv.Ilije održava se  decenijama   u Gornjem Stolivu  gdje je i istoimena crkva. Taj dan je bio povod da Stolivljani, te ostali Bokelji , kao i turisti posjete  Gornji Stoliv i da uživaju u druženju uz čašćenje , kao i uz prigodnom   programu.

Ove 2022. NVO Društvo prijatelja Gornjeg Stoliva će organizovati kulturno-zabavni program na dan sv.Ilije  20. jula 22. sa početkom u 20 sati. Uz koncerat  organizovati će se  prezentacija starih  zanata,  pučke gastronomij.

Ovom feštom želimo da skrenemo pažnju stručne i laičke javnosti  na  Gornji Stoliv koji je građen od XV vijeka na nadmorskoj visini od 220 m, na padinama brda Vrmac ,a koji je danas napušten  i zapostavljen. U svom vjekovnom trajanju  formiran je kao naselje sa cca 1200 stanovnika, stolnom crkvom, školom, pekarom, prodavnicama, velikom bistijernom za vodu. Sada je probijen kolski put do Gornjeg Stoliva, što je jedan od preduslova da mu se vrati život I da se zbog svoje istorije, prirodne atraktivnosti, te kamene arhitekture  se plasira u ruralni turizam,

/arh. Vlasta  Mandić/

P R O G R A M   “MAGIČNO VEČE U ŠUMI KOSTANJA”  GORNJI STOLIV -20.07.2022.  početak u 20 sati

Nastupiće : Hor župe  Imena Marijinog  Stoliv, Vjera Radulović, violinistkinja iz Kotora, Klapa Maris, Dušica Kordić na violini i Nikola Vukčević za klavirom, Belan iz Stoliva za gitarom.
Veče će biti obogaćeno smijehom uz humor Sanje Otašević i Teatrom 303 a tu je i neizostavno kolo Bokeške mornarice.

Gornji Stoliv
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije