16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicionalna jela Hercegovaca uskoro u knjizi “Ukusi Hercegovine”

Muzej Hercegovine – foto TO trebinje

Tradicionalna jela Hercegovaca biće predstavljena u knjizi “Ukusi Hercegovine”, na kojoj će rad uskoro početi i gdje će svoje mjesto naći i sir iz mijeha kao autentičan hercegovački proizvod i važan dio nematerijalnog nasljeđa BiH.

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić rekla je Srni da istorijski spisi iz dubrovačkog arhiva pominju sir iz mijeha 1379. godine, kao vrlo ukusan i kvalitetan sir.

– Sir iz mijeha je nastao kao način čuvanja sira u toku ljetnog perioda, dok se stoka velika i mala čuvala na planini, tzv. katunsko stočarstvo. Sam proces pravljenja sira je sačuvan do danas, tako da je ovaj hercegovački prizvod jedan vrlo važan element našeg nematerijalnog nasljeđa BiH – navela je Grujić.

Pored sira iz mijeha, kao gastro i sociološki fenomen u knjizi će biti predstavljena i trebinjska pijaca.

Rad na knjizi uskoro će početi Zavod za proučavanje kulturnog razvitka Srbije u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske i Muzejom Hercegovine u Trebinju.

Grujić je rekla da će se projekat realizovati radi unapređenja znanja o nematerijalnoj kulturnoj baštini i njenom promovisanju u domaćoj i svjetskoj javnosti.

– Publikacija “Ukusi Hercegovine” biće štampana kao izdanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda, dok će konkretan sadržaj biti dogovoren sa stručnjacima iz Republičkog zavoda, Muzeja i drugim zainteresovnim stranama – pojasnila je Grujić.

Ona je dodala da će, s obzirom na to da je Muzej Hercegovine već učestvovao i nekoliko projekata kada je riječ o nasljeđu tradicionalne ishrane stanovništva Hercegovine, izdavaču biti ustupljeni rezultati dosadašnjih istraživanja kustosa Muzeja Hercegovine.

Grujić je za naredni period najavila i promociju vodiča kroz tradicionalnu ishranu Hercegovaca, koju će publikovati Muzej Hercegovine u kome su koautori određenih poglavlja etnolog viši kustos Božana Đuzelović i kustos istoričar Simo Radić.

– U ovoj publikaciji projekat “Tradicionlna ishrana Hercegovaca krajem 19. i početak 20. vijeka” koja prethodi izradi monografije, biće predstavljena najpoznatija jela tradicionalne hercegovačke kuhinje sa receptima, što će kasnije poslužiti i za projekat “Ukusi Hercegovine” – objasnila je Grujić.

Ona kaže da će, pored kraćeg stručnog predstavljanja tradicionalne ishrane, u publikaciji navesti jela koja su i danas u svakodnevnoj ishrani, kao i ono što je baš autentično hercegovačko, poput sira iz mijeha.

Grujić se nada da će on u budućnosti biti uvršten na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Monografija “Ukusi Hercegovine” će, kako je istakla Grujić, biti obogađena i kvalitetnim ilustracijama, a biće pisana na naučno-popularan način, prilagođena i za turističku promociju Hercegovine s obzirom na to da je gastro-turizam važna grana turizma koji se i promoviše posljednjih godina posredstvom Hercegovačke kuće i brojnih vinarija u Trebinju.

– Jedan dio ove monografije biće posvećen i trebinjskoj pijaci, i to je upravo doprinos istraživanja kustosa Muzeja, pa će tako subota u Trebinju i subotnja pijaca biti posebno prikazane i kao jedan ne samo gastro već i sociološki fenomen, koji je oduvek nudio sve ono što su Hercegovci proizvodili, a što daje posebnost ukusa i mirisa Hercegovine – rekla je Grujić.

Izvor:SRNA

Najčitanije