18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Trajekt „Teodo“ udario u obalu u Lepetanima

Trajekt „Teodo“ kompanije „Pomorski saobraćaj“ iz Kamenara imao je juče nešto poslije 17 sati nezgodu dok je plovio na redovnoj liniji Kamenari-Lepetane preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj.

Iz za sada zvanično neutvrđenih razloga, trajekt koji je manevrisao prilikom pristajanja u Lepetanima, udario je u obalu u blizini starog tzv. mula Veselina u tom tivatskom naselju, na oko 150 metara vazdušne linije od trajektnog pristaništa Lepetane.

Prilikom  udara broda od 384 bruto-tone u obalu, na sreću niko nije povrijeđen, ali je pričinjena veća materijalna šteta na obalnoj infrastrukturi. Trajekt je pramcem udario u obalni zid i parapet na lokalnom putu Tivat-Prčanj-Kotor, srušivši stari kameni zid-parapet na dva mjesta. Oštetio je i jednu manju drvenu i jednu betonsku pontu, a oštećenja je nanio i jednoj ovdje usidrenoj barci mještana koja se zaglavila ispod pramca trajekta: tako ju je 39 metara dugi i 15 metara široki trajekt, zavozeći krmom da bi se udaljio od obale, povukao za sobom i pritom iščupo muring barke, ali i njen vez na obali.

Sam trajekt, osim nekoliko ulubljenih limova i izgrebane farbe na pramcu, u udaru nije pretrpio teža oštećenja jer mu trup nije probijen.

Inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompaar kazao nam je da ga je o incidentu u Lepetabima odmah obavijestio tehnički direktor „Pomorskog saobraćaja“ Nenad Pataki i da će ta firma sanirati oštećenja na obalnoj infrastrukturi.

„Tačan uzrok nezgode za sada nije poznat ali se sumnja da je u pitanju ljudski faktor, odnosno greška neiskusnog kormilara koji je u u tom momentu bio na komandom mostu „Teoda“- kazao je Lomapr dodajući da će biti pokrenuta istraga. Iako nije oštećen, trajekt „Teodo“ juče kanso poslijepodne povučen je sa linije i vezan je u Kamenarima pred upravnom zgradom „Pomorskog saobraćaja“.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije