16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Traže nadoknadu, najavljuju protest za otvaranje Žičare

Mještani Duba

Mještani Duba reagovali  povodom nesprovođenja eksproprijacije zemljišta na trasi žičare Kotor-Lovćen, čiji su vlasnici


Grupa građana, mještana sela Dub, reagovala je povodom izjave Vladimira Jokića, predsjednika Opštine Kotor, a povodom izgradnje Žičare Dub-Lovćen (Kotor-Kuk). Traže nadoknadu za eksproprisano zemljište i najavljuju protest za otvaranje Žičare 13. jula, ukoliko Država do tada ne izmiri obaveze prema njima.

-Gradonačelnik se pohvalio brzinom realizacije projekta, što i jeste za pohvalu, ali je prećutao sramnu pozadinu u vezi eksproprijacije zamljišta. Krenulo se u izgradnju na „hajdučki način“, ne poštujući elementarna ljudska prava na svojinu, kao i na raspolaganje njome.

Žičara je trasirana preko privatnih parcela bez saglasnosti vlasnika, pri čemu nisu ispoštovani (stopirani su) važeći urbanističko-tehnički uslovi, kako bi se umanjila vrijednost zemljišta.

Obraćali smo se Vladi Crne Gore, Ministarstvu finansija i kapitalnih investicija, kao i opštinskim organima na čelu sa gospodinom Jokićem. Svi su se oglušili na naše molbe i zahtjeve  u vezi eksproprijacije zemljišta i izjasnili se da su „nenadležni“.

Pitamo ih: kako je moguće da se hvale projektima koji nijesu u njihovoj nadležnosti? Zašto postupaju selektivno na taj način što su pojedini vlasnici parcela u zoni žičare obeštećeni?

Vlasnici parcela koji se nalaze u zoni žičare: Nenad Milovac, Božidar Bujković, Vlado Jović, Stamena Kilibarda su jedinstvenog stava da bi bilo sramno za Grad Kotor i Državu Crnu Goru da se ovakav projekat realizuje na štetu njihovih građana.

Nadamo se da će državni organi na čelu sa predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, kao i gradonačelnik Jokić imati sluha za ovu situaciju i da će pitanje eksproprijacije riješiti do otvaranja Žičare.

Početna stanica Dub žičare Kotor Lovćen – foto Boka News

Bilo bi ponižavajuće otvoriti ovakav objekat uz proteste mještana Duba, čija su prava ugrožena – poručili su oštećeni građani, dodajući da i sami podržavaju izgradnju Žičare, ali uz poštovanje ljudskih prava.

Potsjećamo, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić kazao je juče za RTCG da je izgradnja žičare Kotor-Lovćen u završnoj fazi, kao i da bi njeno svečano otvaranje moglo da se desi i prije 13. jula kada je to prvobitno predviđeno.

-Taj projekat ostaće zapamćen kao najefikasnije realizovan od momenta kada su stvorene formalno-pravne pretpostavke i zato moji komplimenti koncesionaru i izvođačima koji su ‘zgazili’ te građevinske radove i veoma sam zadovoljan time-, kazao je Jokić u emisiji Dobro jutro Crna Goro. Žičara će biti dugačka 3.918 metara, kapaciteta 1.000 putnika po jednom satu i 40 gondola, dok će vrijeme putovanja biti 11 minuta.

 /M.D.Popović/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije