23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Traže odbacivanje projekta bulevara Tivat – Jaz

Bulevar – screenshot

Predstavnici MZ Grbalj i MZ Jaz – Mrčevo Polje na sastanku sa direktorom Uprave za saobraćaj razgovarali su o projektu bulevara Tivat – Jaz gdje im je predočeno da neće doći do odustajanja od bulevara koji će prolaziti kroz Radanoviće, Kovačko polje i Lastvu Grbaljsku.

Tim povodom predstavnici mjesnih zajednica Radanovići, Lastva Grbaljska, Gornji Grbalj, Savina i Vranovići uputili su predsjednicima opština Tivat, Kotor i Budva dopis u kome iskazuju neslaganje sa izgradnjom bulevara Tivat – Jaz.

“Uprava za saobraćaj i pored opravdano iznijetih činjenica sa naše strane nije prihvatila naš predlog da se ukine ovakav projekat bulevara tj. brze prometne ceste koja prolazi kroz gusto naseljena mjesta Radanovići, Kovačko polje i Lastva Grbaljska. Od samog početka-rađanja ideje za ovaj projekat mještani pomenutih mjesta nisu bili saglasni za to, jer im bulevar prolazi kroz dvorišta i pored kuća i samim tim ima negativan uticaj na život ljudi, ekologiju i životnu sredinu. Mnogo puta smo se obraćali nadležnim i odgovornim institucijama da ovakav projekat bulevara nije prihvatljiv, međutim, sve naše molbe i zahtjevi bili su uglavnom ignorisani.

U međuvremenu projekat bulevara se dalje razvijao do samog početka izvođenja radova. Pitamo se, ko je spreman lokalnom stanovništvu oduzeti dvorišni prostor, a nekima i kuće, pod izgovorom stvaranja boljih uslova života, a pritom uopšte ne vodeći računa o uslovima življenja ljudi pored bulevara. Ovakav projekat ne rješava saobraćajne gužve, uska grla na ulazima gradova Tivat, Kotor i Budva. Ako se porodica smatra ćelijom društva i treba da se čuva kao zenica oka, onda je dovoljno reći da je ovakav projekat neopravdan, nesvrsishodan i vodi uništenju te ćelije. Protok vozila na dnevnom nivou je sada oko 35 000 – 40 000 vozila, a sjutra će to biti mnogo više. Brze i tranzitne saobraćajnice se svuda u svijetu grade van naseljenih mjesta. Na bazi gore iznesenog, zahtijevamo da se projekat bulevara odbaci u potpunosti i da se pristupi rješavanju saobraćajnih problema na Crnogorskom primorju na jedan adekvatan i primjeran način koji neće ugrožavati lokalno stanovništvo po bilo kom osnovu. Takođe, imajte na umu da je lokalno stanovništvo spremno da sarađuje u iznalaženju najboljih rješenja.

U suprotnom, mi smo spremni da radikalizujemo proteste i da svim legalnim sredstvima branimo naše porodice, imovinu i prostor” – kaže se u saopštenju NVO Grbalj-Bulevar i  NVO Jaz-Mrčevo Polje Lastva Grbaljska.

Najčitanije