21.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Trebinje – moguće otvaranja instituta za vino i maslinu

Maslina – foto Pixbay

U Trebinju je u utorak, 13. septembra, održana završna konferencija projekta vrijednog 1,2 mil EUR, čiji je cilj jačanje fitosanitarnog sistema u BiH i njegovo postepeno usklađivanje sa standardima EU. olakšat

Projekat “Nove aktivnosti za podršku fitosanitarnom sektoru u BiH radi usklađivanja sa EU standardima – Fito BiH” realizuje Agromediteranski institut u Bariju zajedno sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Upravom za zaštitu zdravlja bilja BiH i partnerima iz Italije i BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je novinarima da su primjenom ovog projekta ohrabrili ljude i imali tehničku pomoć, te kroz podijeljene nadležnosti u BiH došli do načina da se primijene standardi koji su prisutni u EU.

– Na taj način smo preuzeli novih 20 akreditacija, što je značajno za razvoj fitosanitarnog sektora Republike Srpske, Federacije BiH i BiH – naveo je Košarac.

On je naglasio da je važno olakšati poljoprivrednicima plasman robe na nova tržišta, te prepoznati institucije koje mogu pomoći u edukaciji domaćih fitosanitarnih kontrolnih inspekcijskih organa.

Košarac je napomenuo da je, osim povezivanja studenata Agromediteranskog studija iz Barija i budućih studenata ovog smjera iz Trebinja, juče razgovarano i o otvaranju instituta za vino i maslinu u Trebinju, ističući da će se na tome raditi predano zajedno sa ambasadorom Italije u BiH, te institucijama Republike Srpske i zajedničkim institucijama BiH.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da je Grad opredijeljen da razvija poljoprivredni sektor u okviru projekta Hercegovačke kuće uz podršku resornog ministarstava Republike Srpske, kao i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je istakao da je projekat prodavnice tradicionalnih proizvoda Hercegovačka kuća uspješno primijenjen u Trebinju i Banjaluci, te da je cilj da sva roba sa područja istočne Hercegovine prelazi granicu.

– Planovi su, uz otvaranje novog fakulteta sa Agromediteranskim smjerom, da uz podršku ministarstava otvorimo u skorije vrijeme institut koji bi pomogao onima koji se bave proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda kako bi našli kupca van granica – rekao je Ćurić.

Zamjenik direktora Agromediteranskog instituta u Bariju Bijađo de Terlici rekao je novinarima da je prvi korak strategije na svjetskom nivou sproveden kroz projekat u BiH, istakavši da je cilj Instituta pružanje obuke ljudima iz trećih zemalja, te da je to bila polazišna tačka za uspostavljanje saradnje sa BiH koja je ostvarena u ovom projektu.
Predstavnik italijanske Agencije za kooperaciju i razvoj koja je kofinansijer projekta Saverio Fracoli rekao je da se ova agencija bavi rukovođenjem projektima koje finansira italijanska Vlada, te da se trenutno realizuje nekoliko projekata ukupne vrijednosti 20 mil EUR, uključujući i ovaj u BiH.

Ambasador Italije u BiH Mario de Ruca rekao je da je ovaj projekat važan zato što dijagnostički instituti, laboratorije, fitosanitarni instituti i inspekcijske službe imaju ključnu ulogu u procesu usklađivanja sa standardima EU.

Izvor:RTRS

Najčitanije