20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Trebinje ponovo među 100 najboljih priča održivog turizma

Trebinje – foto Boka News

Grad Trebinje je i ove godine, na gala ceremoniji Konferencije o zelenim destinacijana, koja je održana u Talinu, u Estoniji, svrstan među 100 najboljih priča održivog razvoja u oblasti turizma, a ovaj put, predstavljena je ponuda aktivnog odmora u gradu pod Leotarom.

Riječ je o projektu ReTRail, koji je provela Razvojna agencija – TREDEA sa partnerima, a čiji rezultat je proširenje ponude aktivnog turizma u našem gradu, kroz glavnu aktivnost revitalizaciju biciklističke staze kojom je nekada prolazio popularni Ćiro.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika i koordinator cijelog projekta je istakao da je Grad Trebinje, već treću godinu zaredom, uključen u program Green Destinations i da je i ove godine trebinjska priča prepoznata kao jako kvalitetna i održiva.

– U ovaj projekat su uključeni svi oni pružaoci turističkih usluga koji se nalaze duž te trase ali i svi oni gdje imamo sadržaje aktivnog odmora, poput Parka prirode Orjen i ostale lokacije u Trebinju. Nadam se da ćemo sa ovom pričom doživjeti bar približno isti uspjeh kao što smo imali 2021. godine, kada smo pobijedili sa projektom Hercegovačke kuće. Ovo je prvi krug, sada slijede naredni krugovi takmičenja, nadamo se da ćemo ove godine biti među tri prvoplasirane priče održivog razvoja – kaže Bošković.

Muzej Hercegovine – foto TO trebinje

Ovo je veliki uspjeh za najjužniji grad Srpske.

– Jer poslije Atine, Berlina, pojavili smo se u Estoniji na jednom od najprestižnijih događaja koji se organizuju u oblasti turizma. Za Trebinje se ponovo čulo i sigurno je ovo jedan od najboljih mogućih vidova promocije kako Trebinja tako i svega onoga što mi imamo u turističkog ponudi. Nadamo se da ćemo nastaviti sa ovim uspjesima – rekao je on.

Želja je da kroz ovaj program, do kraja godine, Grad Trebinje dobije i sertifikat o održivosti destinacije.

– Bićemo prva destinacija u BiH koja će to postići, a druga destinacija na prostoru Zapadnog Balkana poslije Tivta, koji je prošle godine dobio taj prestižni sertifikat. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti da ostvarimo i taj rezultat – kaže Bošković.

Konferenciju organizuje globalna organizacija Green Destinations, a teme konferencije su predstavljanje održivih rješenja i najboljih praksi za efikasno upravljanje turističkim destinacijama, digitalna transformacija u turizmu te saradnja javnog i privatnog sektora.

Učešće predstavnika Trebinja organizovano je kroz projekat EU4Business Recovery i podršku GIZ-a.

Najčitanije