25.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Trebinje privlači turiste iz cijelog svijeta

Trebinje

Prema podacima Turističke organizacije grada Trebinja, prošle godine je zabilježena rekordna turistička sezona u centru istočne Hercegovine, pišu Večernje novosti.

 Evidentirano je 93.929 noćenja, što je rast za oko 36 odsto u odnosu na 2017. Broj registrovanih noćenja domaćih turista iznosi 30.074 ili 32 odsto, a inostranih 63.855 ili 68 odsto.

Najveći broj turista došao je iz Turske (22 odsto), Srbije (17), Francuske (10), Grčke (9), Južne Koreje i Španije po četiri odsto…

– Kao i prethodnih godina, Trebinje su grupno i individualno posećivali turisti iz svih dijelova svijeta, a lani naš grad je posjetilo 15.685 turista iz 90 zemalja svijeta. Najviše njih dolazilo je iz Srbije, Nemačke, Rusije, Austrije, Francuske – istakao je Marko Radić, direktor TO Trebinje.

Proporcionalno uvećanju broja noćenja, došlo je i do povećanja iznosa prikupljene boravišne takse, te je na konto toga Turistička organizacija inkasirala 151.090 maraka.

Trebinje

– Turisti su najčešće posjećivali i obilazili manastire, crkve, spomenike, Stari grad – Kastel sa džamijama, Muzej Hercegovine, Perovića/Arslanagića most. Takođe, vinski podrumi, ali i restorani i konobe sa nacionalnom kuhinjom iza sebe imaju veoma uspješnu godinu, s obzirom na izuzetnu posjećenost – dodao je Radić.

Jedan od zaštitnih znakova Trebinja je gradska pijaca u hladu stogodišnjih platana, koja je posebno zanimljiva svima koji dođu u centar istočne Hercegovine. Poseban “šmek” Trebinju poslednje dve godine dao je i novoizgrađeni sportsko-turistički kompleks “Grad sunca”, koji je doprineo obogaćivanju turističke ponude.

– Oblast turizma u Trebinju kontinuirano ide uzlaznom putanjom sa znatnim procentima uvećanja obima turističkog prometa, čime naš grad spada u red brzo rastućih turističkih destinacija – zaključio je Radić.

Trebinje

Sudeći i po januaru ove godine, dobra turistička sezona može se očekivati i u 2019. Na ulicama Trebinja primjetno je veliki broj stranih grupa, a najčešći gosti u ovim zimskim danima su Norvežani, koji ne kriju oduševljenje Hercegovinom.

Najčešći gosti u zimskim danima su Norvežani

– Utisci su zaista pozitivni. Došli smo na odmor u Hrvatsku, a izlet u Hercegovinu zaista je nešto što nismo očekivali, jer o poznatim turističkim destinacijama, kao što je Dubrovnik ima dosta informacija, dok je Trebinje pozitivno iznenađenje – rekla nam je jedna Norvežanka.

GUŽVE NA PRELAZIMA

Promet na graničnim prelazima u blizini Trebinja – Klobuk i Zupci prema Crnoj Gori, i Ivanica ka Hrvatskoj, u porastu je. U prošloj godini preko tih prelaza ušlo je u Hercegovinu 809.830 osoba, što je za oko 14 odsto više nego godinu pre. Tokom ljeta na tim prelazima se stvaraju gužve, pogotovo prema Hrvatskoj.

SMJEŠTAJ

Trebinje raspolaže sa oko 2.000 registrovanih smještajnih jedinica u 13 hotela, četiri motela, dva hostela, dvije vile, tri prenoćišta, jednom kampu, Đačkom domu i preko 50 registrovanih smještajnih objekata u privatnom vlasništvu.

/Dubravko Curać/

Najčitanije