16 C
Kotor

Slušaj online radio

Na inicijativu Bokobrana Opština Tivat odlučila da se bori za prava svojih građana

Bokobran protest Ponta Seljanova

Inicijativa Bokobran sa zadovoljstvom je primila informaciju da je lokalna uprava u Tivtu odlučila da se bori za prava svojih građana, zalažući se da Ponta Seljanova ostane javno gradsko kupalište, kaže se u sopštenju ove organizacije, koje prenosimo integralno.

“Da li je protest u organizaciji Inicijative Bokobran, koji je u maju 2018. okupio oko 300 građana na Ponti Seljanova, spasio tu plažu da ne postane još jedna od Valerijevih eksteritorijalnih zona u Boki, ili na tome trebamo zahvaliti Opštini Tivat?

Sudeći po tekstu objavljenom na portalu Radija Tivat u petak, 8. februara, taj se protest nikada nije dogodio. A Opština Tivat nikada nije imala problem sa zalaganjem za interese svojih građana. To bi svakako bio poželjan scenario, koji bi trebao da raduje svakog
dobronamjernog građanina. Međutim, postoji jedan mali problem- to nije istina!

Opština Tivat prošle godine u ovo vrijeme nije imala problem sa privatizacijom Ponte Seljanovo.

Protest je organizovan u momentu kada je tadašnji Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, sa Tatjanom Jelić na čelu, sprovodio javnu raspravu o elaboratu uticaja na životnu sredinu za projekat kompanije Sea Trade, koji nije bio urađen u skladu sa Urbanističko-tehničkim uslovima koje je izdala sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i izgradnju objekata, Tamara Furtula. Tada niko od nadležnih u opštini u tome nije vidio nikakav problem, što su potvrdili i na centralnoj javnoj raspravi.

Zahvaljujući tekstu na portalu Radija Tivat, mi saznajemo da su sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i održivi razvoj Tamara Furtula i predsjednik opštine Siniša Kusovac uozbiljili problem! Veoma odlučno i ustrajno insistiraju da Ponta Seljanova, iako aktuelni Atlas
crnogorskih plaža drugačije predviđa, ostane JAVNA PLAŽA! Čestitamo na zalaganju za interese građana Tivta kod Ministarstva održivog razvoja i turizma i Morskog dobra.

Trebamo im čestitati i na odluci da promijene svoj odnos prema problemu, upoređujući njihovo dijametralno suprotno postupanje danas, i prije samo godinu dana.

Upravo za ovaj uvid uskraćeni su čitaoci portala Radija Tivat, koji nisu dobili priliku da sagledaju kompletnu genezu problema, da se i sami mogu zahvaliti lokalnoj upravi što je odlučila da interes svojih građana pretpostavi pritiscima centralizovane prostorne politike u Crnoj Gori, koja djeluje u korist partikularnih interesa domaćih i stranih investitora, a protiv prostora i građana Crne Gore”.

Najčitanije