3 C
Kotor

Slušaj online radio

Trend loših rezultatata se nastavio – Aerodrom Tivat na samo 40% prometa iz septembra 2019.

Aerodrom Tivat – foto S.L

Nakon relativno slaba tri mjeseca glavne ljetnje turističke sezone, aerodrom Tivat nastavio je sa lošim rezultatima u fizičkom obimu saobraćaja i u septembru, kada je kroz terminalnu zgradu te vazdušne luke prošlo ukupno samo 90.648 putnika.

To je tek 40,2% od broja putbnika koji je tivatski aerodrom imao u septembru rekordne 2019.godine.

Učinak tokom prošlog mjeseca bio je značajno manji čak i u odnosu na septembar prošle godine, kada je tivatski aerodrom imao 118.218 putnika tokom tog mjeseca. To znači da je ovogodišnji septembar u fizičkom obimu prometa bio za oko 30% lošiji od lanjskog.

Sve to rezultat je činjenice da je aerodrom Tivat ove godine zbog ratih dešavanja, političke krize i sankcija, izgubio najveći dio jednog od svojih najbitnijih tržišta – Istočne Evrope, jer ova godine nije uopšte bilo letova brojnih kompanija iz Ukrajine, dok su zbog sankcija letovi prema Tivtu iz Rusije izostali već treću, a Bjelorusije drugu godinu za redom.

Tokom prošlog mjeseca na Aerodromu Tivat zabilježene su 554 operacije vazduhoplova što je za 29,6 posto manje slijetanja i poljetanja u odnosu na isti mjesec  lani kada je na pisti pored Tivatskog zaliva, bilo 718 operacija vazduhoplova.

Inače, do kraja trećeg kvartala ove godine Aerodrom Tivat je ostvario promet od samo 564.913 putnika, što je za 10,2% slabiji reultat nego za devet mjeseci prošle gidine. Kada se ovaj učinak uporedi sa rezultatom Aerodroma Tivat za devet mjeseci rekordne 2019. godine kada je on bilježio promet od 1.232.795 putnika, slika je još i sumornija jer je ovogodišnji promet čak 118% slabiji nego prije tri godine. Ovo dokazuje da, iako je broj letova za zemlje Zapadne Evrope ovog ljeta bio pojačlan u odnosu na ranije, te iako je za Tivat redovan sezonski saobraćaj sa tri leta sedmično uspostavila i turska nacionalna aviokompanija Turkish Airlines, to nije ni izbliza bilo dovoljno da pokrije ogromnu “rupu” koju je u poslovanju tivatske vazdušne luke napravio prekid aviosaobraćaja Crne Gore sa Rusijom, Ukrajinom i Bjelorusijom.

Izvor:S.L.

Najčitanije