18 C
Kotor

Slušaj online radio

Tri stotine volontera sakupilo preko tri tone otpada na 19 obala širom Crne Gore

Dan obale – statistika

Više od 300 volontera sakupilo je 3.3 tone otpada na 19 obala širom Crne Gore, u okviru obilježavanja Evropskog i Svjetskog dana čišćenja obala, koji je posljednje subote septembra organizovala NVO Zero Waste, a pod pokroviteljstvom Evropske unije u Crnoj Gori. U prostorijama EU info centra predstavljeni su rezultati akcije i revizije sakupljenog otpada. Revizija otpada urađena je na svakoj lokaciji, kako bi se dobili podaci koji to otpad dominantno zagađuje crnogorske obale i ko su najveći zagađivači.

Kao i prethodne četiri godine, tako i ove, dominira ambalaža za jednokratnu upotrebu, a posebno plastične boce.

Emina Adrovic

“Nikšićko pivo, Coca Cola, Rauch, Rosa i Suza su najveći zagađivači naših obala ove godine. Ono što je zajedničko svima njima jeste to što su proizvođači napitaka koji se pakuju u ambalaži za jednokratnu upotrebu. Koliko god akcija čišćenja da organizujemo nećemo uspjeti da riješimo problem otpada. Riješićemo ga jedino pametnom tranzicijom ka cirkularnoj ekonomiji, to jeste kroz povratnu ambalažu, kroz dobro osmišljen sistem šeme povrata depozita“, kazale je Emina Adrović iz NVO Zero Waste Montenegro.

Reciklaža otpada je dio rješenja, ali ne i rješenje, poručuje Adrović.

“Svi moramo preduzeti mjere ka smanjenju otpada,  pogotovo ambalaže za jednokratnu upotrebu. Ne samo pojedinci, već i kompanije i donosioci odluka na državnom i lokalnom nivou. Odluke koje se moraju što prije donijeti, jesu zabrana plastike za jednokratnu upotrebu, uvođenje povratne ambalaže kroz šemu povrata depozita i uvođenje zakona o produženoj odgovornosti proizvođača sa posebnim fokusom na  ambalažu za jednokratnu upotrebu. Nadam se da će više ljudi početi da koristi termose i cegere, da će se kompanije okrenuti cirkularnoj ekonomiji, a donosioci odluka promovisati ponovnu upotrebu kao prioritet“, poručila je Adrović.

Danica Laković

Dobra vijest je da, sa druge strane, raste broj partnera koji učestvuju u čišćenju obala. Tako je koordinator akcije čišćenja obala Morače u Podgorici bilo gradsko preduzeće Čistoća.

“Preduzeće Čistoća uvijek se odaziva na pozive za akcije u cilju podizanja svijesti o zagađenju životne sredine raznim vrstama otpada i potrebe njegovog smanjena. Kao koordinatori akcije na plaži Galeb podržali smo je obezbjeđenjem i radne snage i mehanizacije potrebne za odvoz sakupljenog otpada“, kazala je Danica Laković iz preduzeća Čistoća Podgorica.

Zaštita životne sredine u stalnom je fokusu Evropske unije pa tako i njenih predstavnika u Crnoj Gori, poručili su iz EU info centra.

“Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar su proteklih godina sprovodili različite ekološke kampanje za podizanje svijesti  građana o potrebi zaštite životne sredine, smanjenja otpada i negovog pravilnog odlaganja i reciklaže. Budi šampion- baci otpad na pravo mjesto, Budi primjer-uključi se, samo su neke od njih. Podrška EU zaštiti životne sredine u Crnoj Gori kroz proces pristupanja je konstantna kao i prisustvo osoblja Delegacije na akcijama čišćenja. Ove godine zaposleni u Delegaciji čistili su plažu Buljarica u Budvi“, kazao je Saša Palibrk iz EU info centra.

Saša Palibrk

Ovo je bila jublarna 5. akcija čišćenja otpada tokom obilježavanja Evropskog i Svjetskog dana čišćenja obala i predstavlja najbrojniju volontersku akciju u Crnoj Gori.

Najčitanije