23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U završnoj fazi povezivanje H. Novog na Regionalni vodovod

Regionalni vodovod – Tivat – Herceg Novi radovi – foto arhiv Boka News

Odbor direktora Regionalnog vodovoda saopštio je da se trenutno realizuju završni radovi na jednom od značajnijih infrastrukturnih projekta, zavšetak prve faze gradnje Regionalnog vodovoda, spajanjem primorske opštine Herceg Novi na regionalni vodovod. Vrijednost investicije je oko dva miliona eura.

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić ističe da je u realiziciji projekta bilo dosta problema sa rješavanjem imovinskih odnosa.

“Međutim, zahvaljujući posvećenosti i predanom radu zaposlenih u Regionalnom vodovodu, brojni izazovi koji su bili pred njima sa uspjehom su rješavani. Novi menađžment je sa uspjehom riješio u veoma kratkom vremenu spor koji je nastao na relaciji Regionalni vodovod – „Primorje“ AD Tivat -Uprava za katastar i državnu imovinu PJ Tivat, u vezi sa naknadom za nepotpunu eksproprijaciju zemljišta u vlasništvu „Primorja“ preko koga, u dužini od 35 m, prolazi trasa regionalnog vodovoda na dionici PK Podkuk – Jadranska magistrala – Opatovo. Zadovoljstvo je u Odboru direktora Regionalnog vodovoda da se i pored ovih prepreka uspjelo, na početku mandata novog menađžmenta, da se u Tivtu izvedu završni radovi kojim će Herceg Novi biti povezan na sistem regionalnog vodovoda”, kazao je Lakušić.

Ističe da su poslije zastoja od godinu dana, a kako dodaje zahvaljujući predanom radu novog menadžmenta na čelu sa izvršnim direktorom Josipom Đuraškovićem, stvoreni uslovi da se, napokon, uđe u završnu fazu realizacije projekta povezivanja Herceg Novog na regionalni vodovod.

“Dodatne količine vode iz regionalnog vodovoda omogućiće snadbijevanje i dodatnu sigurnost u snadbijevanju vodom Nerceg Novog. Ovaj cjevovod imaće ogroman značaj za distribuciju vode na poluostrvo Luštica, gdje se pored potreba stanovništa planira i izgradnja značajnih turističkih kapaciteta, a dodatne količine vode će upravo biti namijenjenje za ovo područje”, kazao je Lakušić.

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda dodaje da je za potrebe priključenja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem izgrađen 3,2 km cjevovod prečnika 500 mm na potezu od prekidne komore Tivat do Opatova, nakon čega će, kako je kazao, građani Herceg Novog koji žive na rivijeri od Svete Neđelje do Zelenike dobiti 130 l/s vode za piće iz sistema regionalnog vodovoda.

“Posebno je važno istaći da će i hercegnovski dio poluostrva Luštica dobijati 70 litara u sekundi, čime će ovaj projekat dodatno unaprijediti ambijent za realizaciju turističkih projekata i za dalji razvoj trističkog proizvoda i na tom dijelu opštine Herceg Novi”, navodi se u saopštenju.

Lakušić navodi i da je su u Regionalnom vodovodu uspostavljeni visoki standardi za investicije u infrastrukturne projekte, a podrška koju Vlada i resorno ministarstvo pružaju za razvojne projekte smatra dodatnim podstrekom i motivacijom za zaposlene da ostvare u narednom periodu još bolje rezultate.

“Projekat ‘Regionalni vodovod’ je promijenio Crnu Goru, označio je ekonomski i turistički razvoj ne samo primorja, već cijele države”, zaključio je Lakušić.

Najčitanije