15 C
Kotor

Slušaj online radio

Trodnevna proslava Svetog Leopolda Bogdana Mandića

Sveti Leopold – foto Boka News

Povodom praznika Svetog Leopolda Bogdana Mandića, u hercegnovskom Župnom uredu osmislili su trodnevni program, koji je počeo danas (9. maj) i trajaće do nedelje (12. maj) na Dan ovog velikog katoličkog svetitelja i rođenog Novljanina koji je cio život posvetio humanizmu i ekumenizmu.

U čast Sv. Leopolda od 9. do subote 11. maja biće obavljena krunica, litanije i devetnica sa početkom u 17 sati i 30 minuta. Sveta Misa biće služena u Crkvi Sv. Jeronima u Starom gradu, sa početkom u 18 sati. Zadnjeg dana trodnevnice, u subotu, biće služena večernja molitva u čast Sv. Leopolda.

U nedelju, 12. maja na dan Sv. Leopolda biće služene svete mise: u 8 sati u Crkvi Sv. Leopolda, u 10 sati u Crkvi Sv. Jeronima.

Svečanu misu u 18 sati služiće don Pavao Medač. Nastupiće župni hor Sv. Nikole iz Cavtata.

Sveti Leopold je rođen 1886. godine u Herceg Novom, kao Bogdan Mandić , a umro je u Padovi 1942. godine. Bio je poznat po zalaganju za jedinstvo hrišćana.

Kanonizovan je i proglašen svecem 1983. godine. Tijelo Sv. Leopolda Mandića preneseno je iz Padove u njegov rodni Herceg Novi, gdje je bilo dočekano 15. septembra 2017. godine, uz prigodne sakralne ceremonije i izloženo u staklenom kovčegu u Parku Boka.

Ceremoniju tokom dva dana boravka relikvije sveca u Herceg Novom ispratio je veliki broj vjernika , mještana i gostiju. Park koji se nalazi između zgrade Pošte i crkve Sv. Antuna koji je katolička crkva poklonila Herceg Novom od 2017. nosi ime Sv Leopolda.

Najčitanije