17 C
Kotor

Slušaj online radio

Troškovi TO Herceg Novi pod lupom tužilaštva

Herceg - Novi - foto Boka News
Herceg – Novi – foto Boka News

Tužilaštvo će dati odgovor na pitanje da li je hercegnovska Turistička organizacija (TOHN) tokom prošle godine nezakonito potrošila preko 400.000 eura i da li su osnovane optužbe za nesavjesno poslovanje Izvršnog odbora i direktorke Milje Vitorović.

Šefica pravne službe u TO Slavica Božović, ujedno i odbornica u Skupštini opštine, najavila krivične prijave protiv “svoje” direktorke.

Direktorka Vitorović je na sjednici Skupštine opštine negirala optužbe, ali na dodatna pitanja novinarke Radija Crne Gore nije odgovorila.

U kasi TOHN tokom prošle godine bilo je skoro dva i po miliona eura, a prihodi su, kako je kazala direktorka Milja Vitorović za 13 odsto nadmašili plan.

No, glavno pitanje je kako je taj novac potrošen i da li je tačno da se trošio mimo saglasnosti Skupštine opštine, kako je ustvrdila odbornica Novske liste Dragana Stanišić.

-Još 27. decembra 2022. ste nam tražili da vam odobrimo 60.000 eura za manifestacije u vašoj organizaciji, a potrošili ste 240.000, znači 180.000 više.

27. decembra 2022. godine tražili ste nam da vam odobrimo 25.000 eura za sponsorstva i donacije, a potrošili ste 280.000 eura, što znači 255.000 više.

Dakle, umjesto onoga što ste vi sami tražili, 85.000 eura, potrošili ste 520.000. I mi smo vam dali odobrenje za tih 85.000.

Odakle se sad pojavilo potrošenih 520.000?-pitala je odbornica Stanišić.

Dobri rezultati u predsezoni uslovili su potrebu za dodatnom promocijom, pa su tokom ljeta organizovane neke nove manifestacije, objasnila je odgovarajući na optužbe Milja Vitorović, koja je na mjesto direktorke došla kao kadar DF-a.

-Kada smo vidjeli da imamo dobru predsezonu i naravno u saradnji sa opštinom Herceg-Novi, ušli smo u pregovore da pravimo i dobru, Novu godinu na kraju 2023. godine.

Takođe kreiran je i jedan novi festival, Family Fun Festival, koji je zaista imao samo pozitivne kritike -kazala je Vitorović.

Nove manifestacije mimo utvrđenog plana rada i trošenje novca sklapanjem direktinih ugovora, bez javnih nabavki , osnova su za sumnje na korupciju, kategorična je šefica pravne službe u TO, inače nezavisna odbornica (ranije odbornica SNP-a) Slavica Božović.

-Da je bilo brojnih zloupotreba i zaključivanja ugovora, nezakonitih ugovora, sa dobavljačima iz Srbije, posebno sa određenim licima, znači uvijek istim licima, koji su iznosili na desetine hiljada eura bez javnih nabavki, upućuje na korupciju.

 Ja imam osnovano sumnju, a ja nisam neko ko presuđuje, ako imam osnovano sumnju i ako imam dokaze za to, to ću prepustiti nadležnim državnim organima da prispituju-poručila je Božović.

Na primjedbu direktorke Vitorović da je uloga pravne službe bila da je savjetuje i da ukaže na nezakonitosti, Božović odgovara da je u Statutu Turističke organizacije i Zakonu o turističkim organizacijama sve vrlo jasno napisano.

-Nismo morali da dođemo do kraja godine i da raspravljamo o prekoračenjima koja su apsolutno nezakonita i da se očekuje od ovog parlamenta da pritisnemo zeleno dugme i na taj način mi da legalizujemo sva nepočinstva koja su se tamo radila-poručila je Božović.

Zanimljivo je da su tokom godine realizovane brojne manifestacije kojih nije bilo u planu rada TO za 2023, ali su stavke koje su bile planirane, kako je saopštila Dragana Stanišić izostale.

-U međuvremenu tražili ste da vam odobrimo 100.000 za javni poziv. U istom ste obećali da ćete sva sredstva iz tog javnog poziva koja su pređeljena utrošiti.

Utrošili ste 60.000, zašto ovih 40.000 nije dodijeljeno po javnom pozivu?

U međuvremenu isto tako za projekte za koje ste tražili odobrenje ove Skupštine, za koje je rečeno da su od značaja za Herceg-Novi, utrošili ste: troškovi za IPAP projekte 0 eura, projekat Bokeška kuća 0 eura, projekat foto Laforesta 0 eura.

Moje pitanje je samo jedno – gdje su ovih 435.000 eura i na šta su potrošene?-pitala je Stanišić.

Direktorka TO ponavlja da su radili dobro i da nije bilo zlupotreba. Na kraju i odgovora na pitanje.

-Niko pare nije ponio kući. Pare smo vratili našem gradu na najbolji mogući način-zaključila je Vitorović.

Predsjednik opštine Stevan Katić koji je po funkciji i predsjednik Skupštine TO nije se oglašavao o svemu što se čulo, a na pitanja RCG poslata mailom nije odgovorio.

Dodatna objašnjenja nijesmo uspjeli da dobijemo ni od direktorke TO Milje Vitorović.

Podsjetimo, Izvještaj o radu TO koji je većina odbornika kritikovala ipak je posljednjeg radnog dana u prošloj godini dobio zeleno svjetlo sa 14 glasova za i 13 glasova protiv.

/Lj. Vukotić – RCG/

Izvor:RTCG

Najčitanije