7 C
Kotor

Slušaj online radio

Turski peljar poginuo pri ukrcaju na brod

Foto: Marine Traffic

U nedjelju, 4. februara, dogodila se nesreća u kojoj je život izgubio istaknuti peljar iz Turske udruge peljara koji je pao s peljarskih ljestava dok se pokušavao ukrcati na brod. Preminuo je nakon što je hitno prebačen u bolnicu, piše FleetMon.

Tursko ministarstvo prometa i infrastrukture izvijestilo je da je peljar, po imenu Oguz Kok, poginuo dok se pokušavao ukrcati na brod New Siham. Nesreća se dogodila u području južno od Bospora.

Radi se o iskusnom peljaru koji je završio pomorsku školu “ITU Maritime Deck Department” kao kadet palube još 1983. godine.

Iskazi svjedoka navode da se penjao peljarskim ljestvama kada je izgubio ravnotežu i pao u more. Drugi član posade skočio je za njim kako bi ga spasio i uspio ga izvući, navodi FleetMon.

Kok je bio bez svijesti i hitno je prebačen u bolnicu, gdje je nažalost preminuo. Kao uzrok smrti je navedena hipotermija uslijed izlaganja hladnoj vodi.

Dana 5. veljače održana je komemoracija za preminulog, na kojoj su istaknuli njegovu karijeru i iskustvo u poslu. Predsjednik Upravnog odbora Turske udruge peljara, kapetan Muhammer Arslanturk, ispričao je herojski događaj iz prošlosti Ogiza Koka, kada je spriječio brod Genmar Star da se sudari s bokom palače Dolmabahçe, još 2006. godine. Brod je bio natovaren sa 160.000 metričkih tona kerozina i pretrpio je kvar na kormilu, a Kok je u pravo vrijeme spustio sidra kako bi izbjegli sudar.

New Siham od 31.000 DWT dugačak je 176 metara, te plovi pod zastavom Cookovih otoka i klasificiran je prema ClassNK. Tijekom posljednje inspekcije ovog broda pronađeni su samo manji problemi, prema FleetMonu.

Najčitanije