20 C
Kotor

Slušaj online radio

Tvrđavu Arzu upisali kao zgradu

Arza -Mirišta – foto Boka News

Tvrđava Arza u Upravi za nekretnine nije upisana kao kulturno-istorijski spomenik, niti kao zaštićeno kulturno-istorijsko dobro, već kao „stambena zgrada“ od 430 metara kvadratnih, prema podacima kojima raspolaže „Dan”.

Nadležni u Upravi za zaštitu kulturnih dobara godinama mimo zakona zanemaruju vrijedan kulturno-istorijski objekat – tvrđavu Arza na Luštici.

Zakonom o zaštiti kulturnih dobara propisano je da kulturno dobro može biti u državnoj ili privatnoj svojni, član 2, kao i da svako može da podnese nadležnoj Upravi inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturnog dobra.

U daljim odredbama tog zakona propisano je kako se utvrđuje status kulturnog dobra, uspostavlja zaštita na kulturno-istorijskom dobru, kao i upis u katastar nepokretnosti.

Iz Područne jedinice Uprave za nekretnine saopštili da inicijativa za uspostavljanje zaštite Arze kao kulturnog dobra nije podnijeta, piše Dan.

Prema Ustavu, država štiti kulturnu baštinu, što, kada je u pitanju tvrđava Arza, nije slučaj.

„Dan” je pokušao da dobije odgovore iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, međutim, niko nije odgovarao na pitanja proslijeđena početkom prošle nedjelje. Kratak komentar smo dobili samo od bivše direktorice te institucije Anastazije Miranović, koja je saopštila da od 25. maja nije više u Upravi za zaštitu kulturnih dobara i da nije nadležna za odgovore, iako je godinama pokrivala važnu funkciju sa koje je mogla da reaguje kad je u pitanju tvrđava Arza.

Arza
Arza

Svaki objekat koji ima karakteristike kulturno-istorijskog spomenika, odnosno kulturnog dobra, zaštićen je po Ustavu Crne Gore, bez obzira da li je upisan, kazao je medijima arhitekta doc. dr Boris Ilijanić.

– Arza nije bila upisana u registar, kao i svi objekti autrijskih fortifikacija koje je koristila vojska. Popisom iz 2013. godine, kada je urađena valorizacija i revalorizacija kulturnih dobara na teritoriji Crne Gore je kompletirana i ona je tu upisana – objasnio je Ilijanić.

Austrijska tvrđava koja gleda na ulaz u Bokokotorski zaliv zaštićena je zakonom i niko je ne može srušiti niti dograđivati bez saglasnosti Uprave za zaštitu spomenika kulture – kategoričan je Ilijanić.

Kada je popis završen 2013. godine trebalo je sva kulturno-istorijska dobra upisati u katastar kao takva, jer tako nalaže i Zakon o zaštiti spomenika kulture. Taj posao, međutim, nikada nije završen.

Kompanija „RCG invest”, koja je dijelom u vlasništvu biznismena Mirka Latinovića, člana organizovane kriminalne grupe iz Budve nekadašnjeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, pokrenula je prodaju vrijednog građevinskog zemljišta na Luštici, površine oko 110 hiljada kvadrata, sa austrougarskom tvrđavom Arza. Prodaja te vrijedne imovine objavljena je na sajtu Freš agencije za nekretnine.

– Građevinsko zemljište, na prodaju, površine 107.858 metara kvadratnih uključujući vlastitu plažu 5.690 kvadrata (zemljište) i austrougarska tvrđava Arza 1.455 metara kvadratnih (građevina). Parcela se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, na poluostrvu Luštica, i ima direktan izlaz u Jadransko more i vlastite plaže. Ukupna građevinska površina od 10.078 metara kvadratnih. Cijena po dogovoru – piše na sajtu agencije za nekretnine.

/Vl.O./

Najčitanije