20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Baru jedrena regata „Dan mladosti“

Regata Dan Mladosti – Bar – foto Bokovac

Poslije pauze duge tačno dvije godine, u Baru je danas opet jedrena regata. Povodom obilježavanja 15 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore 21. maj, u organizaciji domaćeg JK “Latinsko jedro”, u barskom akvatorijumu regata “Dan mladosti” jedrena je u klasama Optimist, Laser, ojedrene barke i krstaši, uz učešće ukupno 30 brodova svih klasa.

U centru pažnje svih ljubitelja nautike koji su pratili takmičenje, bio je krstaš “Maxi Jena”, brod koji je 2009. osvojio legendarnu tršćansku regatu “Barkolana”.

Regata Dan Mladosti – Bar – foto Bokovac

Pod komandom elitnog crnogorskog skipera Miloša Radonjića i sa međunarodno najtrofejnijiim domaćim regatnim timom MM Sailing team kotorskog “Lahora”, ova u crno obojena jedrilica crnih jedara bila je ubjedljivo najbrži brod regate.

Brod kojim se Radonjić sprema za osvajanje Barkolane, dug je 24 metra, jarbol je visine 36 metara, težak je 13 tona, a posjeduje hidrauličnu nagibnu kobilicu dužine 4,5 metara i napravljen je od karbonskih vlakana.

Regata Dan Mladosti – Bar

U klasi Krstaš, iza Radonjića bili su redom član ekipe Vojske Crne Gore Nebojša Dmitrijević, Dragan Lekić i Aleksandar Pavlov.

U klasi drvene ojedrene barke, prvo mjesto osvojio je Darko Vujošević, a drugo Emilio Gavran, takođe iz Bara, dok je treći bio Dejan Farkaš.

U klasi Optimist prvi je bio Marko Vujović, drugi Aleksa Roganović a treća Vanja Strahinja.

Romina Racković bila je prva u klasi Laser, drugo mjesto pripalo je Nini Strahinja, a treće Andreju Drakuloviću.

Regatu je pratio direktor Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević, koji nije skrivao zadovoljstvo zbog uspješno organizovanog nadmetanja jedrličara u Baru.

Ovdje sam danas po dva osnova-i profesionalno, ali i lično, da dam podršku vrijednim barskim jedriličarskim pregaocima okupljenim u JK Latinsko jedro i Kalafatskoj radionici Bokovac.

Zaista je bilo zadovoljstvo pratiti ovo nadmetanje u danu kada je ostvaren još jedan izuzetan rezultat u ovom sportu-plasman Milivoja Dukića na Olimpijske igre.

Regata Dan Mladosti – Bar – foto Bokovac

Naše zadovoljstvo je tim veće jer je regata uslijedila dan nakon zvanične najave najvećeg ovogodišnjeg evropskog omladinskog takmičenja jedriličara, koje za nepunih 20 dana počinje u Tivtu u Luštici Bej.

Uprava za sport i mlade daće puni doprinos Jedriličarskom savezu Crne Gore i našim jedriličarskim klubovima, u nadi da će ovaj lijepi sport, koji na najefektniji način simboliše mediteranske vrijednosti i ljepote Crne Gore, zadobije još veću popularnost među mladima- kazao je Lalošević za Feral.bar.

Sa Laloševićem je danas na regati bio i predsjednik Crnogorskog jedriličarskog saveza Predrag Vukčević.

Miroslava Lala Bokovac  iz Kalafatske radionice „Bokovac“ istakla je da je glavni cilj regate promocija Bara kao grada koji ima odlične uslove za jedriličarstvo. Ona je istakla da su na regati danas pored jedrilica bile i barke i čunovi sa Skadarskog jezera brodograditelja Marka Brnovića.

– Najviše takmičara došlo je iz kotorskog kluba Lahor, na čemu im se zahvaljujemo. Njihovi treneri će naredna dva dana prezentovati jedrenje djeci Bara u jutarnjim satima. Na podršci zahvaljujemo i Marini Bar-rekla je Bokovac.

Nakon dodjele priznanja najboljim takmičarima, program regate zaključio je nastup tivatske grupe “Toć”.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Najčitanije