20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik – Digitalni nomadi oduševljeni, a Franković najavljuje otvaranje digitalne kuće

Digitalni nomadi – foto HINA

Završnom konferencijom u subotu u dubrovačkim Lazaretima zaključen je projekt Grada i Turističke zajednice “The Dubrovnik digital nomad-in-residence”, u sklopu kojeg je Dubrovnik u proteklih mjesec dana bio domaćin deset digitalnih nomada iz različitih dijelova svijeta.

Kroz niz aktivnosti, radionica i izleta digitalni su nomadi detaljno istražili grad i okolicu, upoznali se s načinom života lokalnog stanovništva, kulturnim sadržajima i ostalom ponudom. Stečenim iskustvom će pomoći doprinijeti stvaranju boljeg ozračja za buduće nomade koji će za svoje mjesto rada odabrati Dubrovnik, ali i doprinijeti globalnoj promidžbi odredišta.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako digitalni nomadi nisu vidjeli Dubrovnik samo kao turisti, nego otkrili drukčiji Dubrovnik i upoznali se s načinom života stanovnika.

“Željeli smo da drugim digitalnim nomadima diljem svijeta pošalju snažnu poruku, da u Dubrovniku nađu mjesto za razvoj svojih kreativnih ideja. Time doprinose i dubrovačkom gospodarstvu, jer od njih očekujemo nove ideje, proizvode i pogled na Dubrovnik. Neće se turizam budućnosti oslanjati isključivo na njih, ali će svakako zauzeti značajan segment”, rekao je Franković.

Očekuje da će i ostatak Hrvatske prepoznati važnost digitalnih nomada.

“Oni sele kroz brojne gradove i ako je cijela Hrvatska spremna za ovaj projekt onda će i značaj Dubrovnika biti veći. Ako budemo otvoreni i susretljivi, s jasnim pravilima, onda nam je nebo granica”, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Kao idući korak naveo je osnivanje tzv. kuće digitalnih nomada, gdje će moći pronaći sve potrebne informacije, ali imati i svoje radno mjesto.

Digitalni-nomad – Digitalni nomad- Foto:Getty Images

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić rekla je kako očekuje da će se odjek posjeta digitalnih nomada nastaviti i u idućim mjesecima. Naglasila je kako su digitalni nomadi na radionicama najviše ukazali na problem dužeg smještaja i zajedničkog radnog prostora.

“Njima to nije samo prostor za rad, već i mjesto okupljanja i druženja s drugim digitalnim nomadima. To nam je glavni korak za budućnost, a uz to ćemo raditi i na većoj uključenosti lokalne zajednice”, izjavila je Hrnić.

Tanja Polegubić iz tvrtke Saltwater Nomads predstavila je rezultate četiri kreativne radionice, na kojima su, uz digitalne nomade, sudjelovali i građani Dubrovnika.
“Cilj radionica bio je donijeti zajedničke preporuke za kreiranje boljeg okruženja za digitalne nomade koji će boraviti u Dubrovniku”, rekla je Polegubić.

Vlasnik portala Total Croatia News Paul Bradbury izjavio je kako je projekt sjajna prilika za promjene u turizmu, temeljeno na novom sloganu “Hrvatska – vaša sigurna, autentična, lifestyle destinacija”.

“Projekt je odličan i mogao bi sada stati, ali ima velik odjek i već idući tjedan održat ćemo konferenciju u Zagrebu. Vidim da je sjeme posijano”, rekao je Bradbury.
Predsjednik udruženja digitalnih nomada Hrvatske Jan de Jong izjavio je kako se projekt razvija vrlo brzo i uspješno.

“Moramo graditi sadržaj i zajednicu, gdje prepoznajem i ulogu udruge, koja mora ujediniti i služiti digitalnim nomadima. Također, moramo poslati poruku nadahnuća mladima koji možda žele napustiti Hrvatsku i na neki način preokrenuti ‘odljev mozgova’ dolaskom digitalnih nomada”, rekao je de Jong.

“The Dubrovnik digital nomad-in-residence” zajednički je projekt Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, u suradnji s Total Croatia News i Saltwater Nomads.

Izvor:Hina

Najčitanije