24 C
Kotor

Slušaj online radio

U Betlehemu otkazana slavlja u povodu božićnih blagdana

Betlehem Bozić

Rat izazvan napadom Hamasa na izraelske gradove 7. oktobra, u kojem je, navodi Izrael, ubijeno 1200 ljudi, uglavnom civila, od posjeta je odvratio većinu stranih turista koji su željeli proslaviti Božić u Betlehemu.

U tmurnom ozračju rata u Gazi, mala kršćanska zajednica u Betlehemu na Zapadnoj obali održala je tradicionalno božićno bdjenje bez uobičajnog slavlja.

– Ovaj Božić u Betlehem dolazi u drukčijem obliku. Ovdje smo, kao i u bilo kojem palestinskom gradu, tužni. Stoga smo u Betlehemu otkazali sve svečanosti i slavlja u povodu božićnih blagadana, kazao je Hanna Hanania, gradonačelnik Betlehema.

– Ove godine slavimo Božić na drugačiji način s porukom cijelom svijetu da Palestina i Betlehem uz patnju slave Božić iz ruševina, a ne kao svi drugi ljudi, izjavilaje Rula Maayah, palestinska ministrica turizma.

Kršćanski hodočasnici iz cijelog svijeta u vrijeme božićnih blagdana tradicionalno su pohodili mjesto Isusova rođenja, no ne i ove godine. Zbog izraelske ofenzive u pojasu Gaze samo 50-kilometara dalje, u središtu Betlehama nema velikog božićnog drvca, jaslice s figuricama svete obitelji simbolično su okružene ruševinama i žilet-žicom u znak solidarnosti s ljudima u Gazi.

– S ovog svetog mjesta poručujemo svjetskim čelnicima da izvrše pritisak kako bi se rat zaustavio. Da imaju hrabrosti reći stop ratu, stop krvi, ubijanju i osveti, da su izgubljeni mnogi životi, a 20.000 ljudi nije malo, kao ni i 50.000 ranjenih, rekao je otac Ibrahim Faltas.

Kršćani čine oko 2% stanovnika na okupiranim palestinskim teritorijima. Mnogi od njih osjećaju bespomoćnost, bol i zabrinutost zbog rata Izraela i Hamasa.

Na okupiranoj Zapadnoj obali gdje se također osjeća napestost i učestale su racije, trgovine u kojima se prodaju božićni ukrasi i suveniri uglavnom su zatvorene. Na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze živi oko 50 tisuća kršćana.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije