17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

“Čovik i more kroz vrijeme” – otvoren interpretacijski centar na Rabu

Foto: Morski HR

U ponedjeljak, 18. decembra se u Općini Lopar na otoku Rabu otvorio Interpretacijski centar „Čovik i more – Ribarska i pomorska baština Lopara“.

Inicijativa je to Turističke zajednice Općine Lopar koja ovim centrom želi doprinijeti očuvanju, zaštiti i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine, što će biti temelj za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara, prenosi Morski HR.

Ovom vrijednom inicijativom htjela se očuvati ribarska i pomorska baština Lopara, zaštititi izložbene postave, izraditi maketa tradicionalnog plovila područja, interpretirati načine lova ribe i izrade alata, izraditi Rječnik starih riječi, izraza i psovki s područja Lopara, jelovnik s tradicionalnim receptima ribljih jela. Načini pripreme jela snimili su se te postavili na multimedijalne toteme kako bi bili dostupni posjetiteljima. Tako će u multimedijalnom centru “Čovik i more – Ribarska i pomorska baština Lopara”, posjetitelji imati priliku uroniti u fascinantan svijet života na otoku, gdje svaki vid svakodnevice prožima međuovisnost s morem.

Foto: Morski HR

Prva soba, posvećena povijesti, otvara prozor u prošlost, predstavljajući Lopar kroz ključne povijesne događaje na otoku Rabu, ali i širem jadranskom i mediteranskom prostoru. Raznolikost gospodarskih grana poput stočarstva, ribarstva i brodogradnje svjedoči o bogatstvu i dinamici otočnog života tijekom stoljeća.

Druga soba, fokusirana na plovila, oruđa i tehnike ribarstva, oživljava priče o pomorskim putovanjima i raznolikosti ribarskih praksi kroz vremenski raspon, od tradicionalnih brodica do suvremenih tehnologija. Poseban naglasak stavljen je na povijesne načine lova, poput lova na tune i male plave ribe, uz predstavljanje različitih ribarskih tehnika i oruđa, ističe Morski HR.

Treća soba, nazvana “Čovik i more”, istražuje život na otoku kroz prizmu mora. Teškoće i nesreće s kojima su se suočavali pomorci i ribari postaju jasne, ističući neizvjesnosti koje su pratile odlaske na more. Vjerski običaji, zavjeti i darovi postaju izraz poštovanja prema moru, a priče iz prošlosti čuvaju uspomenu na stradale, podsjećajući na važnost poštovanja prema moru i ljudskom životu.
Završna soba, posvećena kuhinji, donosi okuse i mirise tradicionalne prehrane otočana.

Ovisnost jelovnika o prirodnim uvjetima prostora, uz tradicionalne metode očuvanja hrane poput sušenja ribe, stvara jedinstvenu kulinarsku baštinu.
“Otvorenje multimedijalnog centra “Čovik i More – Ribarska i pomorska baština Lopara” predstavlja veoma važan korak u zaštiti i promicanju kulture i kulturnog naslijeđa Lopara i otoka Raba.

– Sada na jednom mjestu, svi mještani, kao i posjetitelji našega otoka mogu svjedočiti prošlosti i bogatom naslijeđu Lopara. Otvorenjem Interpretacijskog centra dodatno ćemo obogatiti našu turističku ponudu i potaknuti turiste da istraže ljepotu našeg mjesta. Zahvaljujem se svima koji su bili dio realizacije ovog vrijednog projekta – izjavio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

Centar će moći vjerodostojno zabilježiti već spomenutu bogatu povijest i naslijeđe koje karakterizira ovo područje. Ovaj projekt ima za svrhu stvaranje jedinstvenog središta koje će posjetiteljima pružiti dublje razumijevanje veza između ljudi i mora, naglašavajući važnost ribarske i pomorske baštine Lopara.

Izvor:morski.hr

Najčitanije