20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U BiH obilježen Međunarodni dan sjećanje na žrtve holokausta

Mostar – foto Hina

Nizom manifestacija u Mostaru i Sarajevu u petak je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta na kojima se pozvalo na osvješćivanje najvećeg zla u povijesti čovječanstva.

Središnja komemoracija u Mostaru održana je na starom židovskome groblju, gdje je vijence položio predsjednik Židovske općine u Mostaru Amir Gross Kabiri, predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto te čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istaknuo kako ovaj dan doživljava kao općeprihvaćeni datum kada se prisjeća velike žrtve i patnje židovskoga naroda.

„Ovo je dan kojim obilježavamo pijetet žrtvama stradalim u svim ratovima, a posebno u Drugom svjetskom ratu“, rekao je Kordić.

Židovska zajednica u Mostaru danas svega broji 40-tak članova.

U Sarajevu je predsjednik Židovske općine u BiH Jakob Finci predvodio komemoraciju na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Tijekom dana Senat Sveučilišta u Mostaru jednoglasno je usvojio radnu definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA).

Hrvatski narodni sabor BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, osudio je pokušaje relativiziranja holokausta te su se prisjetili “hrabrih pripadnika hrvatskoga naroda i hrvatskih pravednika među narodima koji su stali u zaštiti Židova i svih ugroženih skupina tijekom Drugoga svjetskog rata”.

Dana 27. siječnja 1945. vojnici Crvene armije oslobodili su koncentracijski logor Auschwitz, a ovaj se datum obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta. U kampanjama Između 1941. i 1945. nacistička Njemačka i njeni suradnici sustavno su ubili oko šest milijuna Židova diljem Europe.

Izvor:Hina

Najčitanije