13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„U đardinu bokeških izraza“

Četvrti dan Kotorskog festivala pozorišta za djecu protekao je i u znaku značajne promocije bokeške bojanke „Kolurica“, pod nazivom „U đardinu bokeških izraza“, koja je, uz brojnu djecu osnovnih škola i njihovih učiteljica i nastavnika prezentovana na Pjaci od kina, u 20.30h.

Urednica književnog programa, Maja Grgurović, pokrenula je literarni konkurs u kotorskim osnovnim i srednjim školama, a riječ je o stvaralaštvu djece i mladih koji su prilikom pisanja koristili bokeške izraze. Najbrojniji učesnici koji su pročitali svoje radove bili su iz osnovnih škola „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Dobrote i „Veljko Drobnjaković“ iz Risna. Takođe, konkurs je podržala i osnovna škola „Ivo Vizin“ sa Prčanja i Gimnazija Kotor. Pristigle pjesme i priče sa bokeškim izrazima biće dio elektronske zbirke, potom i štampane.

U đardinu bokeških izraza

Tokom promocije, urednica programa je razgovarala sa Marijom Nikolić, koja se u ime Kulturno-zavičajnog društva „Napredak“ iz Gornje Lastve, kao izdavača bokeške bojanke, zahvalila Kotorskom festivalu na mogućnošću predstavljanja ove vrijedne knjige za djecu, koja čuva i njeguje bokeški jezik kao dio kulturne baštine ovog prostora. U sklopu književnog projekta prikazani su i isječci iz videa koji je snimljen u saradnji sa Krstom Vulovićem, fotografom Festivala, a u kojem su učestvovali Rozalija Hrobaš, osnivačica fejsbuk grupe Bokeški izrazi, Dolores Fabian Gašler, Ranko Borozan, Neven Staničić i Dejan Dedović, član grupe Who see. Sagovornici su istakli značaj upotrebe bokeškog jezika kroz kulturu, književnost, pozorište i muziku, a posebno se osvrćući na značaj učenja našeg lokalnog govora u školama. Video će uskoro moći da se pogleda na youtube kanalu Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Najčitanije