10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U Federaciji BiH tek od 20. decembra uvode se obavezne covid potvrde

Bosna – foto EPA

U dijelovima BiH tek od narednog mjeseca na snazi će biti nova epidemiološka pravila po kojima će svi zaposleni u javnim službama morati imati dokaz da su cijepljeni ili da su preboljeli covid-19, a ukoliko ga nemaju morat će se testirati o svom trošku.

Vlada Federacije BiH odlučila je u četvrtak podržati prijedlog kriznog stožera tog entiteta o uvođenju pravila “cijepljen-testiran-prebolio”, potvrdio je novinarima pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, pojašnjavajući kako će se nove mjere početi primjenjivati tek od 20. decembra jer je procjena kako će toliko vremena trebati za potrebne pripreme i prilagodbe unutar zdravstvenog sustava.

“Poslodavac će odlučiti što će s onima koji ne budu imali ispunjen jedan od ova tri uvjeta”, kazao je Čerkez dodajući kako je cilj novih mjera što prije normalizirati život u zemlji kroz suzbijanje širenja zaraze.

Svaki entitet u BiH vodi samostalnu politiku donošenja mjera suzbijanja zaraze, a vlasti Republike Srpske još nisu odlučile uvesti dodatna ograničenja iako se i tamo, kao i u Federaciji, osjete teške posljedice četvrtog vala pandemije prouzročene koronavirusom.

U cijeloj BiH u četvrtak su potvrđena 852 nova slučaja zaraze koronavirusom, a dnevni prosjek u protekla tri tjedna bio je ispod tisuće, no te razmjerno niske brojke rezultat su činjenice da se u zemlji provodi znatno manji broj testiranja nego, primjerice, u Hrvatskoj.

BiH je odavno prešla brojku od 10 hiljada umrlih uslijed zaraze pa je do četvrtka potvrđeno više od 12 hiljada takvih slučajeva.

Izvor:Hina

Najčitanije