22 C
Kotor

Slušaj online radio

U Herceg Novom organizovana Olimpijska noć i koncert Vlada Georgijeva

U čast učesnika Olimpijade u Tokiju koji potiču iz Herceg Novog u tom gradu je, u Parku Boke, organizovana Olimpijska noć i koncert Vlada Georgieva. Organizatori događaja su Opština Herceg Novi i Javna ustanova kulture “Herceg Fest”.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić obratio se sinoć Olimpijcima i kazao da su Novljani prethodnih mjesec dana, iako Olimpijske igre predstavljaju globalno takmičenje država i reprezentacija, pratili sportska dešavanja, imajući osjećaj da sportisti brane boje grada iz kojeg potiču.

„Kako vrijeme prolazi, Olimpijske igre postaju sve masovnije, a polako se uvode i nove sportske discipline. Ovo još više ističe činjenicu da Herceg Novi, kao grad od nekih 30 hiljada stanovnika, predstavlja svojevrstan fenomen – dati 21 olimpijca, među kojima je 13 sportista, pet trenera, doktor, fizioterapeut i sudija, predstavlja razlog za ponos svim građanima, i govori ne samo o sportskom duhu Herceg Novog, već i o potencijalu koji nesumnjivo imamo”, kazao je on.

Herceg Novi, kako dodaje, nije predstavljen samo velikim brojem sportista.

“Među nama su večeras vaterpolisti Crne Gore, koji su igrali četvrtfinale Olimpijskih igara, i prije nešto više od mjesec dana osvojili Svjetsku ligu. Imamo najboljeg strijelca u vaterpolu i člana idealnog tima ove Olimpijade – našeg Aleksandra Ivovića, a tu je i nosilac zlatne medalje – naš Andrija Prlainović”, rekao je predsjednik opštine.

Olimpijska noć HN

On je podsjetio da je Milivoj Dukić, po ocjenama stručne javnosti, napravio gotovo nemoguć podvig – po izazovnim vremenskim uslovima ostvario je rezultat karijere, pobjedivši na drugoj olimpijskoj regati u Tokiju.

“Naša Novljanka Ana Dabović igrala je u polufinalu Olimpijskog turnira, a prije samo mjesec dana osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Moramo zapamtiti, taj potencijal imamo sada i moramo ga njegovati. Moramo ulagati i omogućiti dalji razvoj hercegnovskog sporta na najvišem nivou, raditi na sportskoj infrastrukturi i uslovima u kojima naši sportisti stasavaju”, kazao je Katić.

Uvjeren je da će grad, zajedno sa državom, a u prilog tome govori i večerašnje prisustvo visokih zvanica, ministara i predstavnika Vlade Crne Gore, učiniti sve da buduće generacije hercegnovskih sportista imaju još bolje uslove za rad.

“Sa takvim uslovima, uz stručne trenere i sistemsku podršku, Herceg Novi će nesumnjivo dati još više vrhunskih sportista, a oni nama razlog za radovanje. Bez imalo sumnje, naglasiću: vi svi zajedno jeste ponos Herceg Novog – vi ste zlatna medalja našeg grada! Svima vam želim još mnogo uspjeha, vrhunskih sportskih rezultata i trofeja. To će biti vaše pobjede, i pobjede Herceg Novog”, zaključio je on.

Sinoćnem događaju prisustvovala je i ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić.

Sekretar za društvene djelatnosti opštine Herceg Novi, Darko Klasić, poručio je Olimpijcima da je karta za doma karta za sreću.

“Drago mi je da ste ostvarili ovakav rezultat i da je Herceg Novi perjanica olimpijskog i crnogorskog sporta. U Herceg Novom se pravilno radilo na sportskom razvoju, a rezultat ste upravo vi. Vi ste naši ambasadori i hvala”, istakao je on.

Jedriličar Milivoj Dukić rekao je da je zaista privilegija predstavljati Herceg Novi i Crnu Goru na OI.

“To je jedan dječački san koji se ostvaruje iz godine u godinu i nadam se da ću i u budućosti nastaviti da radim dobre stvari”, poručuje Dukić.

Vaterpolista Aleksandar Ivović istakao je da je Herceg Novi pokazao da je sportski grad.

“Na OI smo imali 13 predstavnika, ovaj put nijesmo uspjeli da donesemo medalju ali smatram da je sam nastup veliki uspjeh”, rekao je Ivović.

Nakon zvanične ceremonije, Novljani koji su se okupili da dočekaju Olimpijce uživali su u muzičkom programu i koncertu Vlada Georgijeva.

Najčitanije