9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Hrvatskoj više od 86 odsto zaraženih nevakcinisano

Bolnica

Iako je vakcinisano tek 40 odsto ukupnog, odnosno 50 odsto odraslog stanovništva u Hrvatskoj, vakcina djeluje – u bolnicama je zbog Kovida-19 čak 80 odsto nevakcinisanih, kojih je i daleko više među zaraženima, piše portal 24sata.

Od 3.216 osoba čiji je test na koronu bio pozitivan od 16. do 24. avgusta, njih 2.779, odnosno preko 86 odsto, nije bilo vakcinisano, podatak je dostavljen tom portalu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od 16. do 22. avgusta u cijeloj Hrvatskoj hospitalizovano je 107 osoba, od kojih njih 85 nije bilo vakcinisano, jednu dozu vakcine je dobilo njih petoro, s dvije doze je vakcinisano 14 hospitalizovanih, dok je kod tri pacijenta evidentiran neispravan zapis o vakcinaciji.

U postocima, gotovo 80 odsto hospitalizovanih zbog Kovida-19 nije vakcinisano, 13 odsto ih je vakcinisano s obje doze, oko pet posto samo s jednom, a za preostale nije dobar zapis o vakcinaciju. Takođe, od 16. do 24. avgusta su od posljedica kovida preminule 23 osobe. Njih 70 odsto nije bilo vakcinisano.

Šest preminulih je bilo vakcinisano s obje doze i svi su bili stariji od 70 godina, s težim popratnim bolestima, komorbiditetima. Pet preminulih je bilo mlađe od 65 godina, i niko od njih nije bio vakcinisan, kažu podaci HZJZ-a. Među njima, nevakcinisanima, bilo je i prethodno potpuno zdravih ljudi, pojašnjavaju u Ministarstvu zdravstva.

Detaljniji podaci o zaraženim osobama od 16. do 24. avgusta kažu kako njih 2779 ili 86,41 posto nije bilo uopšte vakcinisano, s obje doze je vakcinisano njih 331, a s jednom dozom 98. Za preostalih osmoro je zapis o vakcinacijineispravan.

U postocima, od ukupnog broja pozitivnih u tom periodu, s obje doze je vakcinisano njih nešto malo više od deset odsto, s jednom dozom oko tri odsto, zapis je neispravan za 0,25 posto zaraženih, a nevakcinisano ih je bilo čak 86,41.

“Čak i tako mali uzorak pozitivnih na koronavirus govori koliko je vakcina efikasna i u sprečavanju zaraze, a pogotovo u sprečavanju teških simptoma i smrti. Tome svjedoče navedeni podaci o hospitalizaciji zaraženih, i smrtnim slučajevima”, navodi portal.

Od 107 primljenih u bolnicu, njih 85, što je gotovo 80 odsto, nije bilo uopšte vakcinisano, a ukupno se u Hrvatskoj dosad vakcinisala tek polovina odraslog stanovništva. Medijan godina hospitalizovnih je 66, kažu podaci iz bolnica. To znači da je središnja dob 66, a da je polovina hospitalizovanih starosti od 54 do 76 godina, te da je 25 odsto pacijenata mlađe od 54, i isto toliko njih starije od 76. Najstarija hospitalizovana osoba u navedenom periodu ima 101 godinu, a najmlađe je dijete koja nije napunila ni godinu dana.

Dostupni podaci za pacijente na respiratorima kažu da ih je od 1. do 24. avgusta bilo 79, u sedam bolnica, i njihova je prosječna starost 68 godina.

U Splitu niko nije vakcinisan

Podaci iz 19 bolnica kažu da je od 16. do 22. avgusta od 107 hospitalizovanih zbog Kovida-19, njih najviše, dvadeset jedan, završilo u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu, a zatim u KBC-u Split, njih 17. Velika većina onih iz Infektivne klinike je nevakcinisana, njih 70 posto, a u Splitu nije vakcinisan niko od njih sedamnaest.

U bolnicu u Dubrovniku je primljeno deset pacijenata zbog Kovida-19, i takođe nitko od njih nije bio vakcinisan. Od 11 pacijenata primljenih u KBC Rijeka, njih dvoje je bilo vakcinisano s obje doze, a još jedna osoba s jednom, što znači da je u bolnici 72 odsto nevakcinisanih. U šibensku bolnicu je primljeno šestero zaraženih, od kojih petoro nije vakcinisano, a za jednu je osobu zapis o vakcinaciji neispravan.

“”Od ukupno 107 hospitalizovanih, zanimljivo je, zapis je neispravan za njih troje. Ako se takva računica preslika na ukupan broj vakcinisanih dosad, kojih je nešto malo više od 1,7 miliona (s barem jednom dozom), neispravnih podataka o vakcinaciji ima možda i pedeset hiljada”, navodi portal 24sata.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 638 novih slučajeva zaraze, hospitalizovano je 358 pacijenata, od kojih je njih 43 na respiratoru.

Vakcinisano je 42 odsto ukupnog, odnosno 50 odsto odraslog stanovništva. Prema statistikama Our World in Data, vakcinacija u Hrvatskoj već neko vrijeme stagnira, i ide najsporije dosad, od sredine februara, kad je započelo. Na svakih sto stanovnika sad se vakciniše samo 0,16 njih. Lošije od Hrvatske su samo Bugarska, Slovačka i Rumunija, dok se u Norveškoj, najbolje plasiranoj na toj ljestvici, na svakih sto stanovnika vakciniše jedan. U Sloveniji njih 0,25, a u Srbiji 0,22. Na Islandu, koji je vakcinisao 90 odsto starijih od 16 od maja nema niti jednog novog preminulog od Kovida-19.

Podaci o hospitalizovanima i zaraženima, među kojima je velika većina nevakcinisanih su očekivani, napominje imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača.

“Među zaraženima je preko 86 odsto, a među hospitalizovanima gotovo 80 odsto nevakcinisanih, i to u ukupnoj populaciji u kojoj je vakcinisana tek polovina odraslog stanovništva. Zamislite koliko bi hospitalizovanih manje onda bilo kad bi i većina populacije bila vakcinisana”, napominje imunolog.

Kako dodaje, postoje dvije mogućnosti – ili se u dovoljnom broju vakcinisati, ili ko zna još dokad imati epidemiološke mjere na snazi. Ko se vakciniše, a ipak se zarazi, dodaje, u sebi nosi manju koncentraciju virusa, brže će i lakše bolest preboljeti.

“Jer, jedino što je bitno u cijeloj priči jeste ne opteretiti zdravstveni sistem do granice pucanja. Izbor je na nama”, zaključuje Trobonjača.

Što se tiče vakcinisanih koji su ipak završili u bolnici ili čak na respiratoru, imunolog ponavlja kako određeni dio ljudi ne može razviti imunitet.

“Vakcina nas ne štiti sto odsto od zaraze, i vakcinacijom, nažalost, ne možemo dostići kolektivni imunitet, osim ako se ne vakcinišu i djeca, ali vakcinacija i te kako ima smisla kako bismo se zaštitili od najtežih posljedica bolesti, zaključuje.

U Crnoj Gori među preminulima 91 odsto nevakcinisanih

Pulmolog i član Kriznog štaba Kliničkog centra Crne Gore, Vladimir Jovanović, kazao je juče da je od 1. maja, kada je krenula masovna vakcinacija protiv Kovida-19 u Crnoj Gori, manje od deset odsto preminulih bilo vakcinisano protiv te bolesti.

U tom periodu je od posljedica Kovida-19 preminula 181 osoba, a među njima je 91 odsto nevakcinisanih.

Jovanović je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti kazao i da su preminuli, a koji su bili vakcinisani, uglavnom imali druge bolesti.

Najčitanije