16 C
Kotor

Slušaj online radio

U Hrvatsku stigle još dvije nove Michelinove zvjezdice – ukupno pet restorana s jednom zvjezdicom

Restoran – vodič za restorane Michelin

Globalno priznati vodič za restorane Michelin objavio je godišnju selekciju restorana u Hrvatskoj za 2019. s dvije nove zvjezdice – restoranima Noel u Zagrebu te Draga di Lovrana u Lovranu, dok su šibenski restoran Pelegrini, dubrovački 360º i rovinjski Monte zadržali po jednu zvjezdicu, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Hrvatska tako sada ima pet restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom.

Novost ove godine, u trećem izdanju Michelinovog vodiča za Hrvatsku, je i lista s oznakom Bib Gourmand koja sada broji osam restorana ili dvostruko više nego u prošloj godini, dok je oznaku Michelin Plate ove godine ponio 51 restoran.

Rezultat je to, kako napominju iz HTZ-a, tajnog obilaska hrvatskih restorana profesionalnih Michelinovih inspektora, pri čemu je popis za Hrvatsku objavljen na stranicama tog vodiča za restorane.

“Izuzetno nas veseli što Hrvatska sada ima pet restorana s prestižnom zvjezdicom, te što su nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika zvjezdice zasluženo stigle i na Kvarner te u Zagreb. Nove su zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima te dokaz da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. To nam je ujedno i snažan poticaj za daljnji razvoj i promociju ovog segmenta ponude te sam siguran kako će destinacije i izabrani restorani znati iskoristiti priznanja i preporuke u svom daljnjem pozicioniranju na tržištu”, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Međunarodni direktor Michelin vodiča Gwendal Poullennec istaknuo je da “izbor pokazuje potencijal hrvatske gastronomske scene koju obogaćuje višestruki utjecaj, od mediteranskih okusa koji se nalaze u Dalmaciji, talijanskih utjecaja u Istri i slavenskih okusa od Zagreba do Slavonije, koji svi zajedno stvaraju jedinstveni kulinarski identitet”.

Michelinove oznake Bib Gourmand uz prošlogodišnje restorane Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split), dobivaju Batelina (Banjole), Konoba Vinko (Konjevrate), Agava (Zagreb) i TAČ (Zagreb), a riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima za kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

“Čestitam svim odabranim restoranima na velikom priznanju za uporan rad, umijeće i želju za razvijanjem te predstavljanjem onog najboljeg što Hrvatska nudi. Čak 93 posto turista tijekom svog putovanja doživi posebno iskustvo vezano uz hranu i piće, što ukazuje da je eno-gastronomija sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Vjerujem da će ovo biti dodatan motiv svima da se nastave unaprjeđivati i povezivati s lokalnim proizvođačima kako bi postali prepoznatljivija eno-gastro ikona Europe”, ocijenio je ministar turizma Gari Cappelli.

Uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju snažan je poticaj za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije, zaključuju iz HTZ-a.

Najčitanije