7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Ivanovićima maslina stara preko 2.000 godina, Medigović: Još rađa plovode

Maslina u Ivanovićima – foto RTV Budva

Kada se pomene selo Ivanovići prvo na šta se pomisli jeste Velja maslina koja je stara više od 2.000 godina ali smo je nepravedno zapostavili. Kako je kazao za Radio Budvu član NVO „Maslinada“ Lazar Medigović, maslina je još uvijek u dobroj snazi.

– To je blago naše koja ima bogatu priču iza sebe. Međutim, ona je vremenom postala napuštena. Ja kada sam postao predsjednik udruženja, pokušao sam da je vratim, da vide ljudi šta mi imamo i da je vratimo. Privatno je vlasništvo, tako da sam ja prvo pričao sa vlasnicima ali niko nema interesovanja za takav projekat – istakao je Medigović.

On je istakao da je stara maslina u Baru već u velikom problemu zbog velikog betoniranja.

– Sada je, zahvaljujući Blažu Kažanegri, pokrenut projekat na Univerzitetu iz Turske, koji će da ispita 15 do 20 stabala na području Paštrovića. Imaćemo mi vrlo brzo jedno stvarno stanje maslina na području Opštine Budva – dodao je on.

Ona je i monumentalni spomenik prirode – proglašena 1994. godine.

– Proglašena i stavljena u knjige, dok je bila živa doktorica Miranović, tu se nešto i radilo međutim od devedesetih do danas, situacija je kao što vidite – istakao je Medigović.

Uprkos što broji milenijume, maslina još rađa plovode.

– Ona rađa, uspjeli smo da je sačuvamo, još uvijek je u dobroj snazi i kada bi se dodala neka međa, bilo bi to baš dobro. Od vlasnika imamo saglanost da se na njoj interveniše – kazao je Medigović.

Maslina je, navodi on, na pet minuta od Bečića, skoro pa u srcu Budve.

– Kada bi se napravilo nešto od nje, kao turistička ponuda, dala bi više nego što daju određeni objekti. Mogu da kažem da je narod čuo za nju, ali više dolaze individualno da obiđu maslinu – zaključio je Medigović.

Izvor:RTV Budva

Najčitanije