21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru osnovano Udruženje agencija za posredovanjem pri zapošljavanju pomoraca Crne Gore

U Kotoru je danas održana osnivačka Skupština NVO “Udruženje agencija za posredovanjem pri zapošljavanju pomoraca Crne Gore”.

Za predsjednika je izabran kapetan Nenad Lazović, a za predsjednika Skupštine kapetan Janko Milutin. Sjedište Udruženja je u Kotoru.

Ciljevi udruženja su promocija, razvoj i uneprjeđenje djelatnosti posredovanja pri zapošljavanju pomoraca, zaštita prava i interesa članova u skladu sa postojećom zakonskom regulativom, obezbjeđivanje što bolje i kvalitetnije ponude za zapošljavanje pomoraca u skladu sa važećim propisima i standardima i promocija pomorskog zanimanja.

Udruženje bi trebalo da olakša ukrcaj naših pomoraca i povrati Crnoj Gori poljuljani ugled na međunarodnom pomorskom tržištu rada zbog kriminalnih radnji pojedinaca, čulo se na osnivačkoj Skupštini kojoj su prisustvovali predstavnici sedam agencija za ukrcaj pomoraca, predstavnica Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Prekookeanske plovidbe Bar, Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, Unije pomoraca, Sindikata pomoraca i Bokeljske mornarice.

Ideja i razlog osnivanja udruženja je prepoznavanje interesa i potreba kod inicijatora današnjeg udruženja su se javili još 2007. godine, odnosno odmah nakon donošenja ILO-ve konvencije o radu pomoraca TKZ MLC 2006. Na inicijativu udruženja kapetana Crne Gore je 2007. godine bila pokrenuta inicijativa za osnivanjem udruženja. Međutim, ta inicijativa nažalost, zbog nedostatka zakonske regulative, nije dobila podršku većine subjekata koji su se bavili ovim poslom. Ova važna konvencija je kod nas stupilana snagu tek 2015. godine.

„Najvažniji zahtjev ove konvencije, a kada je zapošljavanje pomoraca u pitanju, je da u Crnoj Gori treba da postoji uređen sistem zapošljavanja pomoraca. Da li je ovaj sistem kod nas uređen? Mi smatramo da nije. Takođe, smatramo da postojanjem uređenog sistema zapošljavanja možemo kvalitetnije i bolje da odgovorimo zahtjevimai izazovima međunarodnog pomorskog tržišta rada.  Zato trebamo svi mi, država i poslodavci  kao i  naše agencije i organizacije pomoraca dosta toga uraditi da se to promijeni. To je jedan od razloga za našim udruživanjem.

„Kako agencije za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca predstavljaju poslodavce, sa kojima rade i imaju ugovore, to smatramo da ćemo ovim udruživanjem i predstavljanjem ispuniti tu nedostajući kariku u ovom dijalogu odnosno rješavanju nagomilanih problema. Agencije su važan segment u sistemu zapošljavanja pomorac, pogotovo mladih. Uloga i djelatnost agencija kao privrednog subjekta  koji donose značajne dobiti našem društvu nije prepoznata.

Ilustracije radi, evo ovdje su prisutni predstavnici  agencija koji posreduju kod zapošljavanja od oko hiljadu i po pomoracaa koji svojim zaradama značajno doprinose domaćem bruto društvenom proizvodu.

Naš cilj je da i ostalih par hiljada pomoraca imaju svoje agencije u Crnoj Gori i da zajednički radimo na uslovima za boljim zapošljavanjem i zaštitom interesa, kako pomoraca, samih agencija tako i šire društvene zajednice.

Pojedinačni zahtjevi agencija, kao i mnogobrojni zahtjevi predstavnika pomoraca-Udruženja kapetana Crne Gore i Unije pomoraca  Crne Gore u uspostavljanju uređenog sistema zapošljavanja, kvalitetnijeg sistema obrazovanja i obuke pomoraca, koji će tržištu nuditi kvalitetniji kadar, a kao neophodan uslov za boljim zapošljavanjem na međunarodnom tržištu rada, nije prepoznat. Ovo se odnosi prvenstveno na naše resorno  Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, kao i na ostala nadležna ministarstva za ovu privrednu djelatnost. Vjerujem da ćemo se sada udruženi bolje čuti i da će nas više uvažavati.

Moram da kažem, nažalost, da jedan od vrlo važnih razloga za našim osnivanjem i budućim radom je i poljuljani ugled naših pomoraca, a time i nas kao agencija, na međunarodnom pomorskom tržištu rada zbog kriminalnih radnji pojedinaca. Zato ćemo sa ovog skupa hitno tražiti od državnih organa da u tom pravcu obavijeste relevantne međunarodne adrese i njihove predstavnike u Crnoj Gori. Na kraju, vjerujem da ćemo svi prisutni prepoznati interese i potrebu da samo organizovanim, zajedničkim napornim radom možemo do boljeg i kvalitetnijeg zapošljavanja pomoraca, odnosno statusa i rada agencija”, kazao je kapetan Milutin.

Sa osnivačke skupštine

Novoizabrani predsjednik Udruženja kapetan  Nenad Lazović ukazao je probleme i barijere pomoraca koje su prepoznate i sa kojima se danas susrećemo kao što su nedovoljno kvalitetan i obrazovan kadar, novonastala praksa sticanja diplome sertifikata po sistemu cash and carry, nepogodan vizni režim uključujući radnu dozvolu za ukrcaj rad i boravak pomoraca u najznačajnijim pomorskim zemljama, nepostojanje indetifikacionog dokumenta pomorca u skladu sa najnovijim međunardnim standardima čiji bi se vizni režim poboljšao i olakšao, kao i povećanje rizika brodara  koji se odnosi na bavljenje kriminalnim radnjama na brodu od minornog broja naših pomoraca.

„Svjedoci smo sve češćih medijskih opisa pojma, pomorac, pomorstvo, mornar, ti tekstovi najčešće nisu pozitivni a često su istrgnuti iz konteksta urađeni da privuku pažnju čitalaca ili slušalaca, ne vodeći računa o širim posledicama koje ovakvi naslovi i tekstovi prouzrokuju. Krizu treba tražiti u našem djelovanju, zato smo tu kako bi nešto napravili kako bi bez stida sutra mogli posjetiti naše pomorske muzeje jer smo učestvovali i učestvujemo u našoj pomoskoj priči ” – kazao je Lazović.

O je poručio da razjedinjeni i pojedinačno ne mogu bitno uticati u pravcu koje predstavlja jezgro djelatnosti a to je promocija razvoja zaštite interesa i prava agencija za posredovanje i zapošljavanje naših pomoraca.

„Cilj svake agencije je da što bolje i kvalitetnije poveže dva klijenta pomorca. Nadam se da smo svi svjesni da uspješnost ili neuspješnost pojedinih agencija za zapošljavanje pomoraca ima daleko veći obim i zančenje, kako poslovni tako i diplomatski, kulturološki i tradicijski a u našem slučaju i strategijski“ – kazo je između ostalog novouzabrani predsjednik, kapetan Nenad Lazović.

Najčitanije