20 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru počeo Regionalni sastanak ICOMOS mreže Jugoistočne Evrope

satanak u kotoru

U Kotoru je  danas počeo Regionalni sastanak ICOMOS mreže Jugoistočne Evrope u multimedijalnoj dvorani u crkvi Sv. Pavla. Prisutnima se obratio ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanovic.

“Koristim priliku da posebno zahvalim intezivnoj podršci međunarodnog ICOMOS-a Crnoj Gori. Ovo je prilika da se prisjetimo da je prije upisa na UNESCO listu prethodio razorni zemljotres koji je pogodio crnogorsko primorje, kada je stradala 101 osoba i koji je nanio značajnu štetu našem kulturnom nasljeđu” – kazao je Bogdanović.

Pitanja regionalnih praksi u oblasti konzervacije i restauracije, ali i pitanja lokalnih specifičnosti, izazovi i prilike za saradnju, pitanja dokumentacije i registara koji se odnose na nacionalna kulturna dobra, kao i saradnja sa regionalnim nevladinim organizacijama i univerzitetima neke su od tema današnjeg sastanka.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović takodje je pozdravio prisutne i kazao da mu je izuzetna čast govoriti povodom jednog ovako značajnog događaja za grad Kotor i državu Crnu Goru, imajući u vidu da se 2019. godine obilježava 40 godina upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotor na UNESCO listu, koji je sačuvao integritet i autentičnost područja svjetske kulturne baštine.

satanak u kotoru

“Svjesni smo činjenice neprocjenjivog kulturnog nasljeđa Kotora, ali isto tako i vaše uloge da nam ukažete i pomognete smjernicama kako doći do najboljih i najadekvatnijih rješenja u što kraćem roku, ne zanemarujući interese građana, grada i države Crne Gore,” istakao je Aprcović.

On je zaključio da izazovi postoje da bismo se suočili sa njima, da bismo ukrstili argumente i da bismo došli do optimalnog modela zaštite i razvoja grada u cjelini.

Predsjednik ICOMOS Tošijuko Kono je na početku izlaganja zahvalio podršci svim institucijama koje su omogućile ovaj sastanak, te iskazao zadovoljstvo da boravi u gradu koji beć 40 godina ima status UNESCO mjesta svjetske baštine. On je istakao da vjeruje da će formiranje crnogorskog udruženja ICOMOS biti od izuzetnog značaja za dalje aktivnosti u implementaciji Konvencije o zaštiti svjetske baštine, te kako je izuzetno srećan što je nedavno završena procedura akreditovanja crnogorskog udruženja ICOMOS.

Princ Nikola je u ime crnogoroskog udruženja ICOMOS, koje je u formiranju, istakao da je izuzetno srećan zbog toga što je procedura formiranja došla do finalnih koraka.
satanak u kotoru
Izuzev sastanka u Kotoru, koji će trajati dva dana, učesnici regionalnog skupa će obići i lokalitet Starog Bara.
Sastanak organizuje Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO, uz podršku opština Kotor, Bar i Tivat, te Pomorskog muzeja Crne Gore.

Najčitanije