11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru promovisan četvrti broja Bokeškog ljetopisa – “Isprepleteni identiteti: Kotor i Dubrovnik i njihovo zaleđe…”

Bokeški ljetopis

Četvrti broja Bokeškog ljetopisa, u kojem je predstavljen Zbornik radova sa naučnog skupa “Isprepleteni identiteti: Kotor i Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi”, promovisan je u srijedu u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

„Ovaj broj Bokeškog ljetopisa posvećujemo sjećanju na akademika Nenada Vekarić (Split, 1955. – Zagreb 2018.) profesora, istraživača i upravitelja Zavoda za povjesne znannosti HAZU u Dubrovniku, koji je bio inicijatorom naučnene konferecije „Identiteti: Kotor i Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi”. Konferencija je održana 21. i 22. aprila 2017. u Kotoru u organizaciji dubrovačkog Zavoda za povjesne znanosti i, Hrvatske akademije znannosti i umjetnosti, kotorskog Hrvatskog građanskog društva Crne Gore i Sveučilišta u Dubrovniku“ – kazala je predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Boki kotorskoj mr Marija Mihaliček.

Ona je pojasnila zašto se Ogranak Matice Hrvatske u Boki Kotorskoj pojavljuje kao suizdavač sa Hrvatskim građanskim društvom CG ovog broja Bokeškog ljetopisa.

Bokeški ljetopis

„Zato što smo prepoznali značaj zajedničkog djelovanja i važnost povezivanja hrvatskih udruženja na polju istraživanja, valorizacije kulture i tradicije Boke Kotorske. Dobro je poznato da je izdavaštvo jedna od najznačajnijih aktivnosti Matice Hrvatske, s toga smo željeli da podržimo i pomognemo objavljivanje jedine hrvatske stručne publikacije u Crnoj Gori. Svi radovi imaju dodira sa kulturnim, istorijskim, socijalnim posebnostima Kotora i Boke Kotorske, od srednovijekovlja do 20 stoljeća i donose nova znanstvena saznanja, koja doprinose valorizaciji i afirmaciji povjesnog i kulturnog naslijeđa”, kazala je Mihaliček.

U ovom izdanju ,,Bokeškog ljetopisa” objavljeni su radovi dubrovačkih i kotorskih eminentnih autora, istakla je predstavljajući radove koji su se našli u časopisu bibliotekarska savjetnica Jasmina Bajo.

Bokeški ljetopis

„Misija Bokeškog ljetopisa je da savremenom čitaocu predstavi  naučne i kulturno-umjetničke radove, prvenstveno Hrvata iz Boke Kotorske, ali i ostalih autora, koji se tiču naše bogate kulturne baštine. Cilj je promovisati one kulturne vrijednosti, kojima se posebna pažnja posvećuje u svim evropskim zajednicama“, kazala je Jasmina Bajo.

Bokeški ljetopis

Bokeški ljetopis je štampan u 300 primjeraka, a projekat je pomogao Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Mandolinski orkestar HGD CG „Tripo Tomas“, pod dirigentskom palicom prof. Iva Brajaka.

Izvor:M.M.

Najčitanije