17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U moru kod Grenlanda znanstvenici otkrili novu vrstu ribe koja se prilagodila životu u ekstremnim uvjetima

Grenland

Istraživanje mora kod Grendlanda dovelo je znanstvenike do jednog jako neobičnog otkrića. Naime, bušeći duboko u santi leda otkrili su ribu koja u venama ima – svijetleći zeleni antifriz.

Znanstvenci su došli do podataka da taj mladi šareni puž (Liparis gibbus) ima najviše razine proteina protiv smrzavanja ikad zabilježene kod riba.

Kao što antifriz pomaže regulirati temperaturu motora automobila u ekstremnim uvjetima, određene vrste riba evoluirale su i imaju sličnu zaštitu, posebno one koje žive u hladnim staništima kao što su polarne vode Grenlanda.

“Proteini antifriza lijepe se na površinu manjih kristalića leda i sprječavaju ih da prerastu u velike kristale” rekao je koautor istraživanja David Gruber, znanstveni suradnik u Američkom prirodoslovnom muzeju  i profesor biologije na Gradskom sveučilištu u New Yorku.

“Ribe sa sjevernog i južnog pola samostalno su razvile ove proteine,” prenosi Novi list.

Proteini protiv smrzavanja prvi put su otkriveni u nekim antarktičkim ribama prije gotovo 50 godina. Za razliku od određenih hladnokrvnih vrsta gmazova i insekata, ribe ne mogu preživjeti ako im se zalede tjelesne tekućine, jer to može uzrokovati stvaranje zrnaca leda unutar njihovih stanica i doslovno ih pretvoriti u sladoled.

“Činjenica da su se ovi proteini protiv smrzavanja razvili u nizu različitih i nepovezanih ribljih loza pokazuje koliko su ključni za preživljavanje tih organizama u ektremnim staništima”  rekao je drugi koautor istraživanja John Sparks, kustos Odjela za ihtiologiju, piše LiveScience.

Najčitanije