20 C
Kotor

Slušaj online radio

U napuštenom vojnom potkopu na Luštici potonuo brod, ima i manjeg zagađenja mora

polupotopljena DUBRAVICA juče u potkopu Špiljice

Stari remorker „Dubravica“ potonuo je u ponedjeljak, iz za sada zvanično još neutvrđenih razloga, u napuštenom vojnom potkopu za ratne brodove Špiljice na zapadnoj obali poluostrva Luštica u Boki Kotorskoj.

Remorker na kome u momentu incidenta nije bilo posade  je vlasništvu kompanije „Omorika Montenegro“ iz Herceg Novog, „Dubravica“ je imala prodor vode u pramčanom dijelu trupa, zbog čega je remorker svojim prednjim dijelom legao na relativno plitko dno u potkopu, a tom prilikom sa njega se u more izlila i za sada neutvrđena količina nafte i ulja.

O incidentu su preksinoć obaviješteni Inspekcija sigurnosti plovidbe Ministarstva kapitalnih investicija, te Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Crne Gore. UPSUL je odmah na lice mjesta uputila dežurnu ekipu Mornatrice VCG sa obližnjeg Pristana a koja je polupotonuli brod okružila plutajućim branama i upijačima koji su sa morske površine upijali razliveni sloj naftei ulja. Vlasnik broda je angažova svoju ekipu pa se odmah pristupilo ispumpavanju sadržaja svih tankova nafte i ulja na „Dubrabici“, odnosno ispumpavanju mora iz trupa broda, ne bi li se remorkeru vratila plovnost.

Pomoćnik direktora UPSUL-a Žarko Lukšić koji je juče ujutro bio na licu mjesta u potkopu Špiljice, kazao je „Viestima“ da je do utorka ujutro iz „Dubravice“ u posebnu cisternu ispumpano oko 4,5 tona raznih zauljenih tečnosti i da se nastavlja ispumpavanje vode iz trupa starog remorkera.

„Pumpe koje su do sada radile neprekridno od sinoć, skoro da nisu uspjele da uopšte savladaju prodor vode u trup, jer skoro koliko one ispumpanju, toliko istovremeno mora navire u brod. Ipak, „Dubravici“ se polako počela vraćati plovnost, krma je olakšana i sada već slobodno plutra, a ispumpanjanje pramčanog dijela će se nastaviti sa pumpama većeg kapaciteta koje su na putu.“- kazao je Lukšić dodajući da je potkop Špiljice i dalje plutajućim branama odvojen od okolnog akvatorijuma u ovom dijelu Boke i da je na licu mjesta i inspektor sigurnoti plovidbe Željko Lompar koji prati operaciju ispumpavanja goriva i ulja  i pokušaj spašavanja starog remorkera.

pramčani dio broda je još u najvećoj mjeri pod vodom

Od inspektora se, kako je istakao Lukšiuč, očekuje da utvrdi uzroke incidenta, kazni brodara čije je plovilo doživjelo havariju, kao i da obezbijedi da vlansik „Dubravice“ UPSUL-u nadokadi sve troškove vanrednog angažovanja ljudi i opreme, kao i upotrebljenih upijača, u akciji sanacije postojećeg i spriječavanja daljeg zagađenja mora naftom i uljima sa „Dubravice“.

Inače, ovaj remorker bio je jedan od tri tegljača sa kojima je raspolagalo nekadašnje Jadransko brodogradilište iz Bijele nakon čijeg stečaja je „Dubravicu“ kupila hercegnovska građevinska firma „Omorika Montenegro“. Remorker od 67,5 bruto-tona, dug nešto preko 22 metra i širok 5,7 metara, sagrađen je davne 1963.giodine u Hong Kongu, a već godinma je veoma zapušten, pri čemu ni promjena vlasnika „Dubravici“ nije dionijela neophodni generalni remont i bolje održavanje. Pored ovog remorkera, u potkopu Špiljive, vezan je i mali remorker „Polaris“ koji je pripadao kpomapniji „Boka Pilot&Tug Service“ iz Bijele što je pružala uslughe pilotaže i tegljenja velikih brodova koji su dolazili na remontr u brodogradilište Bijela. Na „Poolarisu“ se vidi da je neko već započeo njegovo postepeno rezanje u staro željezo, a za što je bivši vojni potkop otpuno nepodesna lokacija jer ovdje nema nikakve infrastrukture, osvjetljenja ili napajanja električnom energijom.

Sanirano zagađenje mora kod Krašića

U međuvremenu kod Krašića u opštini Tivat, par milja istočno od potkopa Špiljice, pojavile su se dvije veće naftne mrlje na površini mora.

Na poziv mještana i turista, plutajućom branom, upijačima i disperzantima na ovo zagađenje reagovali su UPSUL i ekipa Mornarice VCG. Nadležni pretpostavljaju da je uzrok ove dvije naftne mrlje upravo izlivanje zauljenih tečnosti iz polupotonulog remorkera “Dubravica”a koje je iz potkopa Špiljice prema Krašićima odnijelo uobičajeno kretanje morske struje u ovom dijelu Boke.

Ovo zagađenje je sanirano i uklonjeno oko 14 sati.

Izvor:S.L.

Najčitanije