9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Teutinom gradu ovih dana traži se krevet više

Risan foto Boka News

Stavljanjem u funkciju apartmanskog naselja “Risan bej”, te hotela “Teuta”, ali i objekta nekadašnjeg Doma slijepih, Risan će postati značajna destinacija na turističkoj mapi Crne Gore, poručuju iz Mjesne zajednice (MZ) Risan.

Novoimenovani predsjednik ove MZ Trojan Čučković ukazuje da su potencijali Risna veliki, ali da njevova valorizacija prevashodno zavisi od gradnje turističkih objekata. Ističe da od investitora kompleksa “Risan bej”, koji se gradi na prostoru nekadašnje fabrike “Eksport bilje”, imaju obećanje da će njihovi objekti “najvjerovatnije do sledećeg ljeta” biti spremni da prime prve goste. I ne samo to, zainteresovani su da u Risnu zakupe dodatne kapacitete i da ih valorizuju.

– Oni su donacijama pomogli rad MZ, obezbijedili sredstva za školu, od kojih je instaliran video-nadzor i sređena rasvjeta unutar filskulturne sale, a donirali su i sredstva Risanskoj parohiji, odnosno Crkvi Sv. Petra i Pavla. Imamo još jedno potencijalno mjesto za turističku upotrebu, a to je objekat nekadašnjeg Doma slijepih, koji je inače zadužbina Dimitrija Ljubatovića. On je tada bio na crkvenoj zemlji, a sada, koliko imamo informaciju, to je pripalo Ministarstvu kulture, koji su u prethodnom mandatu Vlade objekat potpisali firmi “Briv”. Ne znamo šta je sada sa njim jer ne možemo doći ni do kakve valjane informacije, saopštio je Čučković za “Dan”.

U MZ su inače zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom, ali ne raspolažu tačnim brojem turista koji odmaraju u Risnu u kome se ovih dana teško nalazi “slobodan” krevet.

– Mislim da su svi kapaciteti popunjeni. Što se tiče strukture gostiju, ovdje su tradicionalno najbrojniji domaći gosti, i to iz Srbije i Republike Srpske, koji imaju stanove u Risnu ili borave u privatnom smještaju, a primijetio sam i određeni broj Francuza. Što se tiče cijena smještaja, dvokrevetni apartman izdaje se za oko 30 eura i manje, sve u zavisnosti od blizine plaže. Nažalost, već pet-šest godina nemamo hotelskih kapaciteta, ali imamo najave da će to biti promijenjeno – ističe on.

Novi Savjet MZ je odmah po preuzimanju dužnosti održao sastanak sa predstavnicima JP Morsko dobro i ukazao na parkiranje automobila na pristaništu, neuređenu obalu, kao i vezove koji se koriste bez kontrole.

– Nemamo nijednu plažu koja je u javnoj upotrebi, a da je uređena. Njih uglavnom uređuju kupači. Ni pijesak za nasipanje koji smo tražili nismo dobili, zaključio je Čučković.

Uzgajališta mušulja zauzimaju znatan dio obale

Risan Perast – foto Ranko Maraš
Trajan Čučković kaže da je od Morskog dobra traženo da ispita uzgajališta mušulja koja zauzimaju znatan dio obale u risanskom dijelu zaliva, između Risna i Perasta, ali zasad pomaka nema. Mjesna zajednica, navodi, ima dobru saradnju sa Komunalnom inspekcijom, uz čiju pomoć su, između ostalog, dobili nadavno postavljeni baner na spoljni dio ruiniranog objekta Doma kulture.

Na zahtjev da se patrola angažuje svakodnevno, 24 časa u Risnu, iz Komunalne policije su im, kaže, rekli da “nemaju ljudstva”, a isti slučaj je i sa Komunalnim preduzećem kada je u pitanju dodjela čistača (jedan je od ranije angažovan za Perast i Risan).

– Kazali su da su raspoloženi da plate čistače, ali da ne mogu naći radnu snagu – ističe Čučković.

/B.Marković/

Izvor:Dan

Najčitanije