20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U nesreći na gradilištu u Firenci poginula petorica radnika

Italija – policija – foto EPA

Petorica radnika su poginula, a trojica su teško ozlijeđena nakon što se na gradilištu u Firenci srušila betonska ploča, što je potaknulo zabrinutost kada je riječ o sigurnosnim standardima na radu u zemlji.

Radnici su poginuli u petak ujutro tijekom radova na izgradnji supermarketa za lanac Esselunga. Talijanski mediji pišu da su među žrtvama jedan Talijan, tri Marokanca i jedan Tunižanin.

Vatrogasci su izvukli trojicu preživjelih koji su hitno prebačeni u bolnicu, te još četiri tijela. U subotu su pokušavali izvući i posljednju osobu koja je još bila zarobljena pod ruševinama, a akciju su opisali složenom.

Predsjednik toskanske regije Eugenio Giani za lokalni radio je rekao kako spasioci vjeruju da je i posljednja nestala osoba mrtva.

– Sada možemo reći da ima pet mrtvih, rekao je Giani.

Nesreće na gradilištima u Italiji su prilično su česte. U 2021. u zemlji je zabilježen 601 smrtni slučaj na radnome mjestu, što je drugi najveći broj u Europskoj uniji nakon Francuske, statistički su podaci agencije Eurostat.

Dva najveća sindikata, Cgil i Uil pozvala su 21. februara na dvosatni nacionalni štrajk, okrivljujući za česte nesreće pretjerano iskorištavanje podizvođača zbog čega se smanjuju plaće, sigurnost na radu, manje je obuke i lošiji su radni uvjeti na gradilištima.

– Već smo umorni od riječi sućuti. Rad i sigurnost moraju biti u središtu političke pozornosti kako bi se provela konkretna rješenja, počevši od najrizičnijih mjesta kao što su gradilišta, poručili su.

U subotu su žalost zbog smrti radnika u Firenci izrazili papa Franjo, premijerka Giorgia Meloni i brojni talijanski dužnosnici. Papa je pozvao odgovorne za zaštitu radnika da ulože više napora u sigurnost na radu.

Izvor:Hina

Najčitanije