15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Najveća turistička flota na Jadranu u problemu

Krilo Jesenice – foto www.visitdugirat.eu

Najveća turistička flota na Jadranu ona je iz Krila Jesenica kod Splita, 150 brodova vrijedi više od 200 milijuna eura, zapošljavaju 2 hiljade, uglavnom domaćih ljudi. Godišnji im je bruto promet gotovo 320 milijuna eura, a poreza plate oko 30 miliona eura. Ipak, suočili su se s problemom koji im je gotovo onemogućio poslovanje i doveo ih na rub propasti.

Deseci brodova uredno vezanih jedan uz drugi, prihvaćaju putnike iz cijeloga svijeta. Tako svaki vikend tijekom sezone. Međutim, Ministarstvo pomorstva odlučilo je uvesti red u lukama novim Pravilnikom na temelju upravo izrađene studije sigurnosti, piše HRT.

– Konkretno to znači da recimo u luci Split mi ćemo, ako se ona primjeni, izgubiti 60 do 70 posto vezova. Dio naše flote koja broji oko 150 mini kruzera smjenu vrši u lukama Split, Dubrovnik i Trogir, rekao je Ante Rakuljić, član UO Hrvatske udruge privatnih brodara, predsjednik Udruženja malih brodara pri HGK.

To bi, tvrde, za njih bilo pogubno, jer, zasad, alternative za ukrcaj putnika, ali i pića i namirnica – nema.

– Nisu aranžmani sklopljeni samo za ovu sezonu nego i za sljedeću godinu, već je puna. Kad oni nama nude sidro, ja mislim da je najsigurnije kad su brod i putnici u luci. Ne možeš ti putnika gumenim čamcem ukrcavati, iskrcavati nabavu, to su problemi, kazao je Ivan Mladin, član UO Hrvatske udruge privatnih brodara.

Probleme su, ipak, uvidjeli u Ministarstvu i prihvatili molbu Udruge malih brodara da se implementacija studije u Pravilnik odgodi. Ali privremeno, do rješenja alternativnih vezova.

– Za sve kritične luke postoje rješenja, ali ne sutra, nego za neki period od par godina. Konkretno rješenje za luku Split je uređenje postojeće luke Krilo koja više nije samo problem za nas za vezove zimi, nego i rješenje za luku Split u narednom periodu, izjavio je Arsen Ercegović, predsjednik Hrvatske udruge privatnih brodara.

Uređenje luke u Krilu gdje cijela flota zimuje natiskana poput sardina, već je gotovo desetljeće na čekanju.

– Izgradnja luke u Krilu Jesenice, koja je doista dugo bila na čekanju, riječ je o investiciji od preko 10 000 000 eura za koju očekujemo početak radova prije ovogodišnja sezone, poručio je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.

Izvor:HRT

Najčitanije