12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Oliverovoj Veloj Luci pomno se priprema muzej muzičkojoj legendi

Spomenik Oliveru Foto: Romeo Ibrišević

Nedavno je u Narodnim novinama objavljen natječaj za izbor izvođača adaptacije zgrade Centra za kulturu Vela Luka.

Procijenjena vrijednost posla je 1,2 milijuna kuna, a kako Slobodna Dalmacija doznaje od Katarine Gugić, opštinske načelnice, radi se o izgradnji Memorijalne zbirke “Oliver Dragojević”, koja je ušla u treću fazu, pri čemu bi radovi trebali početi u oktobru.

Više od četiri godine prošlo je od smrti dalmatinske legende Olivera Dragojevića, a danas malo tko ne zna da je on obiteljskim korijenima i vlastitim životom bio prvenstveno Velolučanin, a onda sve drugo – Splićanin, pjevač, glazbenik svjetskog ugleda, hajdukovac i jedna od ikona Dalmacije.

ZASLUŽENA POČAST

Odmah nakon njegove smrti, u velolučkoj vlasti počeli su s naporima da njegovo voljeno i opjevano mjesto dobije muzej-zbirku kakvu osoba njegove veličine i zaslužuje, a koliko on znači Velolučanima, otočanima, hrvatskim građanima, ali i cijeloj regiji, dokazano je još jednom na ovoljetnom koncertu “Trag u beskraju”, održanom na velolučkoj rivi, kojem je prisustvovalo nevjerojatnih 20 hiljada ljudi.

Izgradnja Memorijalne zbirke nije lagan posao koji počinje i završava preko noći, jer je Vlada u veljači 2019. dala službenu podršku projektu, kaže Gugić, te dodaje da je tada počela suradnja s Ministarstvom kulture. U prvoj fazi uređena je fasada postojeće zgrade Centra za kulturu te su postavljeni novi prozori i vrata.

U drugoj fazi ugrađeno je dizalo te je adaptiran sanitarni blok u prizemlju. Radove prve i druge faze financiralo je Ministarstvo kulture, a Općina Vela Luka podmirila je troškove izrade projektne dokumentacije.

Oliver Dragojević

Resorna administracija je za realizaciju Memorijalne zbirke “Oliver Dragojević” oformila posebnu radnu grupu koju, osim članova obitelji Dragojević i Oliverovih najbližih suradnika, čine predstavnici Ministarstva i stručnjaka muzeološke struke, Centra za kulturu i Općine, a koja koordinira svim radnjama neophodnim za što uspješniju i bržu realizaciju projekta.

U tijeku je treća faza projekta, adaptacija zgrade za potrebe Memorijalne zbirke, koja, među ostalim, uključuje postavljanje nove unutarnje i vanjske stolarije, izradu novih vodovodnih instalacija i elektroinstalacija, te ugradnju nove sanitarne opreme, kao i elektroopreme. Veći dio novca, 800 tisuća kuna, sufinancirat će Ministarstvo kulture.

– Centar za kulturu je u postupku donošenja odluke o odabiru izvođača radova, a početak radova planiran je u listopadu – ističe načelnica Gugić.

Međutim, građevinski radovi samo su jedan dio priče, budući da je stalni muzejski postav jednako važan, zapravo najvažniji dio projekta. Za potrebe planirane stalne izložbe Memorijalne zbirke obavljena je katalogizacija, stručna obrada građe Olivera Dragojevića.

Moram istaknuti kako od ove godine Osnovna glazbena škola “Vela Luka” mijenja svoj naziv u “Oliver Dragojević” budući da je on za života i od samih njezinih početaka podupirao osnivanje i rad Osnovne glazbene škole u našem mjestu. Naravno, sve ovo bilo bi nemoguće bez velike podrške obitelji Dragojević, kojoj i ovim putem od srca zahvaljujem – poručuje Gugić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije