15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Problemi na početku školske godine u SMŠ „Mladost“ u Tivtu – djeca iz Budve i H. Novog neće u popodnevnu smjenu

Škola – foto Opština Tivat

Zbog nezadovoljstva organizacijom nastave u Srednjoj mješovitoj školi „Mladiost“ iz Tivta po kojoj njihova djeca nastavu treba da pohađaju u popodnevnoj smjeni, roditelji učenika I razreda smjera elektrotehničar za razvoj mobilnih i web aplikacija, danas svoju djecu nisu poslali u školu, a najavili su da to neće činiti sve dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Od 31 učenika koji je ove godine upisan u taj smjer, njih sedmoro su iz Tivta a ostali su iz Budve, Herceg Novog i Risna. Kako ističu predstavnici roditelja te djece, oni bi po aktulenom raposredu koji je napravila uprava SMŠ „Mladiost“ trebali da na nastavu idu isključivo u popodnevnoj smjeni u vremenu od 13.30 do 19.30 sati, a što toj djeci – pogotovo onima koji putuju iz drugih gradova, nikako ne odgovara.

„Prevoznik Blue Line iz Herceg Novog koji obavlja đački prevoz za Tivat, nema interesa da zbog samo pet učenika odjeljenja u kojem je moje dijete, organizuje autobuski prevoz iz Herceg Novog do Tivta i u popodnevnim satima. Stoga bi se to petoro djece moralo snalaziti kako znaju i umiju da odu u školu i vrate se kući, a što je neprihvatljivo pogotovo tokom predstojeće jeseni i zime kada su dani vrlo kratki pa bi nam se djeca kući vraćala po debelom mraku“- istakao je jedan od roditelja učenika I razrda usmjerenja elektrotrehničar za razvoj mobilnih i web aplikacija. Naglašava da isti problem imaju i djeca koja pohađaju to odjeljenje u SMŠ „Mladost“  koja putuju iz Budve i Grblja, a zbog čega je kaže, posebno zahvalan roditeljima učenika tog razreda iz Tivta koji su se solidarisali sa roditeljima đaka-putnika i ni oni svoju djecu neće do daljeg slati na nastavu.

„Tražimo da se nastava drugačije organizuje i da sva odjeljenja i svi razredi SMŠ „Mladost“ budu jednako tretirani na način da se nastava naizmjenično (sedmično ili na dvije sedmice) za sva odjeljenja i razrede organizuje  u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni. Na taj način bi i za popodnevnu smjenu bilo dovoljan broj đaka-putnika pa bi onda i prevoznici koji obavljaju školski prevoz, imali računicu da i u popodnevnom terminu organizuju polaske đačkih autobusa sa svih destinacija“- kazao je ovaj roditelj dodajući da za sada, nisu naišli na razmujevanje menadžmenta SMŠ „Mladost“, te da su juče sa svojim problemom pisanim obraćanjem, upoznali i Ministarstvoa prosvjete.

Direktorica SMŠ „Mladost“, profesorica Marija Čučković-Vujnović potvrdila je da su roditelji učenika I razreda usmjerenja elektroehničar za razvoj mobilnih i  web aplikacija započeli protest ne slanjem svoje djece u školu. Tvrdi i da škola trenutno, nikako iz tehničkih razloga ne može izaći u susret njihovom zahtjevu da se svi učlnici te obrazovne ustanove podijele u grupe koje će jednako  i naizmjenično, nastavu pohađati u jutarnjem i popodnevnom terminu.

„Naša škola ima ogromnih problema sa nedostatkom prostora za izvođenje nastave, kao i opremom, odnosno nastavnim kadrom za pojedina usmjerenja kao što je to baš slučaj sa ovim usmjerenjem za elektrotehničare za razvoj mobilnih i web aplikacija. Prošle godine smo na insistiranje rukovodstva Opštine Tivat i tadašnje ministarke prosvjete Vesne Bratić, upisali prvu generaciju tog novog usmjerenja i za njih smo donacijom kompanije Luštica Development i Opštine Tivat obezbijedili ukupno 25 novih računara jer je neophodno da sva ta djeca prlikom nastave, imaju pred sobom računar na kojem rade. Za njihov smještaj smo adaptirali prostor u malim profesorskim pripremama, a ne pravim učionicama koje odavno već više nemamo na raspolaganju u ovom objektu koji je prije skoro 40 godina izgrađen sa kapaciutetom dovoljnim za 350 učenika, a mi ih imamo ukupno 590 upisanih u Gimnaziji i odjeljenijima stručnih škola“- kazala je Čučković-Vujnović. Istakla je da je nedostatak prostora i psebno dodatnih računara glavni razlog zašto dva postojeća razreda elektrotehničara za razvoj mobilnih i web aplikacija ne mogu da nastavu pohađaju u istoj smjeni. Ona je rekla da je uprava škole roditeljima učenika I razreda ovog usmjerenja ponudila u ovom trenutku maksimalni mogući ustupak da njihova djeca, zavisno od dana kada je to moguće, tokom sedmice nekoliko puta umjesto popodne, nastavu započenu u međusmjeni, oko 11 ili 12 sati, čime bi je i ranije završili i ranije se vratili kućama, ali da su oni i to odbili.

„Oni su postavili ultimatum da se ili cijela škola ravnopravno smjenjuje u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni ili da oni neće slati djecu na nastavu. To nam je neprihvatljivo i neizvodljivo iz više razloga, prvenstveno organizaciono-tehničke priorode, ali moramo misliti i o tome što će se naredne ezime događati – hoćemo li imati dovoljno struje i goriva jer ne možemo da grijemo cijelu školu svakog dana do 19.30 sati uveče. Uz to, kada su maturanti u putanju, tu imamo još neke dodatne posebne okolnosti zbog kojih je nemogućee da oni nastavu pohađaju poslijepodne i dok sam ja direktorica, tmatiuranti sigurno neće ići u popodnevnu smjenu“- kazala je Čučković-Vujnović. Dodala je da ako se sa time složi Školski odbor, može se napraviti djelimična preraspodjela na način da bi svi učenici koji pohađaju stručna usmjerenja elektro i mašinske škole na nastavu permanentno išli u popodnevnoj smjeni, što bi onda stvorilo i povećane potrebe za prevozom đaka-putnika pa bi prevoznicima bilo isplativo da organizuju školsle autobuse za tu djecu i u popodnevnim satima.

„Meni je stvarno žao, ali mi zaista sa postojećim prostrornim, tehničiim i kadrovskim uslovima, ne možemo ovoliki b roj ulenika koji imamo, da pokrijemo sa sadmo jutarnkjom smjenom. Apelujek na roditelje da to razumiju i da ppokupamo naći kompromis u cilju dobrobiti te djece“- kazala je Čučković-Vujnović.

Ona je dodala da niko od iskusnih stručnjaka za IT i elektroničara neće doći u školu da djeci koja su lani i ove godine upisala novo usmjerenje elektrotehničara za razvoj mobilnih i web aplikacija, predaje tu uskostručnu materiku za nisku profesorsku platu. Isto tako, država već decenijama ništa ne ulaže u razvoj i širenje školskih kapaciteta u Tivtu, pa tak oSMŠ „Mladost“ koja po DUP-u, ima mogućnost da nadogradnkom još jednog sprata, poveča svoje kapacitete, to ne može iskoristiti.

„Mi nemamo novca da napravimo idejno rješenje i projekat nadogradnje, a još manje da finansiramo te građevinske radove. To bi morala učiniti država, odnosno Ministarstvo prosvjete, ali oni nam ne odgovaraju ni kada im tražimo simboličan novac da okrečimo školu ili zamijenimo dotrajale utičnice i prekidače, a kamoli za neku ovako ozbiljnu investiciju kakav je dogradnja školskog objekta. A sve to u situaciji kada SMŠ „Mladost“ pokriva područje od Petrovca do Igala kada su u potanju učenici stručnih mašinskih i elektro obazovnih usmjerenja“- rezignirano je kazala direktorica Marija Čučković-Vujnović.

Izvor:S.L.

Najčitanije