16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U projekat rekonstrukcije Mamule uloženo 20,9 miliona eur-a

Ostrvo–hotel Mamula Island – Foto PR Centar

U projekat rekonstrukcije tvrđave Mamula u hotel muzejskog karaktera do kraja prošle godine uloženo je 20,9 miliona EUR, saopšteno je iz Vlade.

Iz Vlade su kazali da je danas održana prva sjednica Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, kojom je predsjedavao premijer Dritan Abazović.

Savjet je, kako su naveli, razmatrao i predložio Vladi na usvajanje izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, za 2020. i prošlu godinu.

Iz Vlade su podsjetili da je ugovor zaključen 23. februara 2015. godine između Vlade i kompanije AG iz Švajcarske.

Kako su kazali, riječ je o rekonstrukciji tvrđave Mamula u hotel muzejskog karaktera sa 34 hotelske sobe, odnosno 66 kreveta, četiri ugostiteljska objekta, spomen sobom za posjetioce, recepcijom, spa-centrom, pristaništem, kaskadama sa recikliranom vodom, klubom za vodene sportive, centralizovanom kuhinjom i infrastrukturnim objektima i drugim pratećim sadržajima.

“Prema informacijama dobijenim od investitora, u projekat je do kraja izvještajnog perioda uloženo 20,9 miliona EUR, od čega u prošloj godini 5,1 miliona EUR”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u menadžmentu kompanije prošle godine bilo angažovano 17 osoba, od kojih su 15 domaći, a dva strana državljana.

Iz Vlade su rekli da je na adaptaciji i rekonstrukciji tvrđave Mamula angažovano 16 podizvođačkih firmi, dok je broj radnika na ostrvu varirao između 90 i 130 na dnevnoj osnovi.

“Ukupna investicija, prema najnovijim procjenama investitora, premašiće 30 miliona EUR”, dodaje se u saopštenju.

Savjet je razmatrao i predložio Vladi na usvajanje izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o zakupu i izgradnji, koji se odnosi na projekat Luštica Bay za 2020. i prošlu godinu.

U saopštenju se podsjeća da je ugovorom, koji je potpisan 23. oktobra 2009. godine, definisan minimalni iznos investicije od 150 miliona EUR u roku od četiri godine od dana efektivnosti ugovora (decembar 2017.), kao i minimalna obaveza izgradnje u roku od 12 godina od dana efektivnosti ugovora (decembar 2025.), u tri investicione faze.

“Prema podacima dobijenim od investitora, u okviru projekta Luštica bay od početka realizacije je uloženo 306,55 miliona EUR, dok je u izvještajnom periodu investirano 40,6 miliona EUR”, kaže se u saopštenju.

Ostrvo–hotel Mamula Island – Foto PR Centar

Navodi se da je tokom izvještajnog perioda po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja prihodovano 3.095.984 EUR, a vrijednost prihodovanih ostalih poreskih obaveza iznosila je 1,927.776 EUR.

Iz Vlade su saopštili da je na realizaciji tog projekta prošle godine bilo zaposleno ukupno 312 osoba, od čega su 256 crnogoski državljani a 59 strani.

“Kompanija zapošljava i dodatnih 300 radnika tokom čitave godine za usluge održavanja, a tokom izvođenja građevinskih radova kompanija u prosjeku zapošljava 350 do 400 radnika”, kaže se u saopštenju.

Izvor:Mina

Najčitanije