25 C
Kotor

Slušaj online radio

U SAD-u ruše kipove Kristofora Kolumba

Kip Kolumbu – foto EPA

Kip Kristofora Kolumba ostao je bez glave u Bostonu, drugi je oštećen u Miamiju, treći bačen u jezero u Virginiji, a još jedan je srušen u Saint Paulu u Minnesoti, nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda kojeg je ubio bijeli policajac.

Talijanski istraživač već je godinama predmet spora u SAD-u. Moreplovac iz Genove koji je u povijesti ostao zapisan kao onaj tko je otkrio Ameriku, često se smatra jednim od simbola genocida nad američkim Indijancima i starosjediocima općenito.

Deseci američkih gradova zamijenili su proslave Kolumbovog dana u listopadu – koji je postao praznik 1937. – danom sjećanja na “starosjedilačke narode”. Ali to nisu učinili ni Boston ni New York koji imaju snažnu talijansku zajednicu kojoj je ovaj dan posvećen.

U Bostonu je otvorena istraga zbog dekapitiranja spomenika, ali dosad nitko nije uhićen, rekao je u srijedu glasnogovornik lokalne policije.

Gradonačelnik Bostona rekao je da će kip biti uklonjen, te da će se pričekati konačna odluka o njegovoj sudbini.

“Mislim da je dobro kapitalizirati stvari” na valu prosjeda protiv rasizma koji trenutno potresaju SAD, rekla je za AFP jedna stanovnica Bostona, ispred oštećenog spomenika Kolumbu.

“Kao i crnci u ovoj zemlji, starosjedioci su bili maltretirani. Ovaj pokret je moćan, a dekapitacija spomenika je vrlo simbolična”, rekla je.

U Miamiju na Floridi kip koji se nalazi u parku oštećen je crvenom bojom a na njega je ispisano  Black Lives Matter (Crni životi su važni) i George Floyd.

Još jedan kip tog istraživača srušen je u utorak navečer u Richmondu, u Virginiji, i uz pomoć užeta dovučen do jezera i bačen u njega.

Pokret koji napada simbole američke robovlasničke i rasističke prošlosti pogodio je i druge zemlje, pogotovo Veliku Britaniju i Belgiju, gdje su se posljednjih dana na meti našli kipovi koji predstavljaju figure iz kolonijalog doba.

Reuters javlja da je u četvrtak srušen i Kolumbov kip u Saint Paulu, u Minnesoti.

Izvor:Hina

Najčitanije