8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Sloveniji se ukidaju maske u školama, odobreno cijepljenje i za mlađe od 18 godina

Kranjska Gora – Slovenija

Slovenija od ponedjeljka ukida obvezno nošenje zaštitnih maski u obrazovnom procesu za učenike i studente, a zdravstvene vlasti odobrile su mogućnost cijepljenja protiv covida-19 cjepivom  Pfizer-BioNtecha za mlade u dobi od 12 do 18 godina, potvrdila je slovenska vlada.

Odluka o cijepljenju djece slijedi preporuku Europske agencije za lijekove (EMA) koja je prije 10 dana ocijenila da za to ne postoje sigurnosni rizici i da je imunska reakcija kod te dobne skupine  slična kao kod odraslih, pojasnila je infektologinja Bojana Beović novinarima.

 U Sloveniji  su u zadnja 24 sata potvrđene 1823 zaraze koronavirusom, aktivnih slučajeva je još nešto više od 30 hiljada, dok se opća epidemiološka situacija i dalje popravlja, zbog čega je vlada u četvrtak, na preporuku epidemiologa, donijela odluku o ukidanju obveznog nošenja maski u školama.

Broj hospitaliziranih pacijenata je u padu, a ovog su tjedna zatvoreni odjeli intenzivne terapije za covid pacijente u dvije bolnice, rekao je nakon sjednice vlade ministar zdravstva Janez Poklukar, dodavši da je usvojena odluka o prestanku obveze nošenja maski u razredima za učenike i studente.

To vrijedi za cijelo vrijeme odvijanja odgojno-obrazovnog programa, osim ako je riječ  na primjer o kliničkoj praksi, vježbama i slično izvan škole i fakulteta, pojasnio je ministar.

Izvor:Hina

Najčitanije