20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Splitu otvorena izložba “15 decenija Bokeljske mornarice na fotografijama”

Otvaranje izložbe o Bokeljskoj mornarici u Splitu

Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora sinoć je u Splitu priredio izložbu fotografija „15 decenija Bokeljske mornarice na fotografijama” u sklopu koje je prikazan i film Kolo Bokeljske mornarice, autora Dušana Vulekovića.

Izložba je otvorena u Hrvatskom pomorskom muzeju Split. Ovim projektom autori izložbe Ilija Mlinarević i Slavko Dabinović predstavili su u dio bogate istorije jednog od najstarijih udruženja pomoraca na svijetu Bokeljske mornarice, čije viševjekovno postojanje svjedoči o bogatoj pomorskoj i kulturnoj prošlosti Kotora i Boke.

Otvaranje izložbe o Bokeljskoj mornarici u Splitu

Na otvaranju su govorili: direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor Andro Radulović, kooautor izložbe Slavko Dabinović, direktorica Hrvatskog Pomorskog muzeja Split Danka Radić.

Izložbu je otvorila Ivana Tadinac Šećer – izaslanica gradonačelnika Splita Andra Krstulovića Opare.

Otvaranje izložbe o Bokeljskoj mornarici u Splitu

“Danas kada kada sa ponosom sasvim opravdano iznosimo pred našu i svjetsku javnost iznosimo tradiciju bokeljskog pomorstva velika nam je čast što smo i mi istrajali u obavezi da očuvamo i na pravi način učinimo dostupnim sve ono što su naši preci stvarali kroz generacije i kroz njihovu želju da se sa generacije na generaciju prenese i sačuva svijest značenja prošlih vremena, sačuvanih u materijalnom i nematerijalnom obliku. Pomorski muzej je u potpunosti ispunio svoju misiju…“ – kazao je između ostalog direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Andro Radulović.

Otvaranje izložbe o Bokeljskoj mornarici u Splitu

Izložba će biti otvorena do 3. novembra ove godine. Jedan od autora izložbe Slavko Dabinović najavio je mogućnost da se ona, nakon Splita, predstavi i u Rijeci.

“Ovom izložbom pokazujemo aktivnost Bokeljske mornarice od kraja 19. stoljeća do najnovijih dana, a iz Rijeke su pokazali zanimanje da se ona predstavi i u tome gradu,” rekao je Dabinović

Izložbi su prisustvovali predstavnici Ministrastva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske ratne mornarice.

Otvaranje izložbe o Bokeljskoj mornarici u Splitu

Inače, saradnja između Pomorskog muzeja iz Splita i Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora obnovljena je izložbom posvećenoj Viškoj bitki iz 1866. godine pod nazivom „Ljudi od željeza na brodovima od drva” u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore, Hrvatskog muzeja Split i Arheološkog muzeja u Splitu koja je bila otvorena 2017. godine u palati Grgurina.

Najčitanije