8 C
Kotor

Slušaj online radio

U sudskom proces za kokain na “Jadranu” SDT ostaje bez ključnih dokaza

Jadran – Tivat – foto M. Marušić

U samoj završnici sudskog postupka za šverc 60 kilograma kokaina školskim brodom „Jadran” došlo je do obrta jer je svjedok saradnik povukao svoj iskaz. Istovremeno, Apelacioni sud potvrdio je odluku kojom su iz spisa predmeta izdvojeni zapisnici o pretresanju broda na kojem je u aprilu 2019. godine, dok je bio usidren u Tivtu, nađena droga.

Miloš Kulić, kako prenose crnogorski mediji, od juče više nije svjedok saradnik tužilaštva, nakon što je u sudnici povukao raniju izjavu kojom je označio učesnike u tom krijumčarenju. Odluku Specijalnog vijeća, kojom je izdvojen zapisnik o pretresanju broda „Jadran” kao pravno nedozvoljen dokaz, jer tom činu nijesu prisustvovala dva svjedoka, potvrđena je drugostepeno.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) na taj način ostalo je bez najvažnijih dokaza u procesu protiv Kragujevčanina Vladimira Račića, Dejana Rovčanina, Duška Radenovića, Radomira Osmajića i Vojina Stupara.

Kulić, glavni svjedok tužilaštva, na saslušanju u podgoričkom Višem sudu juče je rekao da je odustao od prethodne izjave koju je dao u istrazi Specijalnom državnom tužilaštvu. Tada je detaljno pričao o svojoj i ulozi drugih u krijumčarenju narkotika.

U kratkom obraćanju sudu, Kulić je izjavio da je raniju izjavu dao u strahu.

„Prethodnu izjavu sam dao pod prijetnjom i silom. Bio sam u strahu”, izjavio je Kulić bez objašnjenja ko mu je prijetio.

Specijalna tužiteljka potom je predložila da mu se ukine status svjedoka saradnika. Nakon toga sud je donio rješenje kojim je to i učinjeno. Na predlog advokata Marka Damjanovića, ukinut je i pritvor okrivljenom Rovčaninu.

Rješenjem Višeg suda od 21. marta 2023. godine, usvojen je predlog odbrane optuženih i iz spisa predmeta izdvojeni su zapisnik o pretresanju školskog broda „Jadran” i fotodokumentacija tivatske policije.

Jadran proslava 90 godina – foto Vlada CG

Dodaje se da iz spisa predmeta proizlazi da je Više državno tužilaštvo podnijelo zahtjev za donošenje naredbe za pretresanje plovila u vlasništvu Vojske Crne Gore Višem sudu u Podgorici 19. aprila 2019. godine, što proizlazi iz prijemnog pečata.

„Iz sadržine zapisnika o pretresanju prevoznog sredstva, Uprave policije OB Tivat, utvrđuje se da je pretresanje školskog broda „Jadran”, izvršeno bez prisustva dva svjedoka, da je započeto u 13.10 časova, a završeno u 16 časova. Na drugoj strani zapisnika je navedeno da je pretresanje izvršeno bez prisustva svjedoka, jer nije bilo moguće da se odmah obezbijedi njihovo prisustvo, a postojala je opasnost od odlaganja, sa obrazloženjem da se pretresanje moralo izvršiti na školskom brodu „Jadran” u vlasništvu Vojske Crne Gore, a na kojem su u momentu vršenja pretresa boravili članovi posade i Vojne policije. Zbog toga je postojala hitnost u postupanju, imajući u vidu da je postojala naredba nadležne Vojne komande za isplovljavanje ovog broda istog dana u 11 časova”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Objašnjava se da je Zakonom o krivičnom postupku propisano da pretresanju stana ili osoba prisustvuju dva punoljetna građanina kao svjedoci.

„Policijski službenici koji su bili zaduženi za pretresanje, za činjenicu pretresanja broda „Jadran’ po naredbi suda, znali su znatno pre trenutka prijema naredbe za pretresanje, izdate od strane Višeg suda u Podgorici, kako to proizlazi iz iskaza saslušanih policijskih službenika u svojstvu svjedoka, te po nalaženju ovog suda, a kako to pravilno nalazi i prvostepeni sud, imali su na raspolaganju sasvim dovoljno vremena da prije početka pretresa obezbijede dva svjedoka, koji bi prisustvovali pretresanju, a naročito pri činjenici da se sve dešava po danu, a da je školski brod „Jadran” bio na vezu u centru Tivta, gdje se svakodnevno nalazi veliki broj ljudi, što je opštepoznata činjenica i gdje nije bilo teško pronaći dva svjedoka pretresanja”, obrazložio je sud.

To znači da je pravosnažnom odlukom utvrđeno da je brod „Jadran” pretresen nezakonito kada je na njemu nađen kokain. Kako će to uticati na proces znaće se 12. decembar, kada se suđenje nastavlja.

Izvor:RTCG

Najčitanije