24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Kruševicama obilježeno 82 godine od formiranja Orjenskog bataljona

Spomenik-borcima-Orjenkog-bataljona

U okviru obilježavanja 9. novembra, Dana formiranja Orjenskog partizanskog bataljona, svečano je juče bilo na Kruševicama, gdje su članovi OBNOR-a 1941-1945 položili vijence u znak sjećanja, na datum kada je prije 82 godine donesena odluka o formiranju jedne od najboljih partizanskih jedinica u NOB-u  „Orjenskog bataljona“.

Potpredsjednik  hercegnovske Boračke organizacije Milan Vajagić govorio je o političkim i vojnim razlozima formiranja jedinice, koja je do 28. maja 1942. godine  izvela  brojne akcije na Ceroviku, Dragalju, Crkvicama, Knež Lazu. Vajagić je  izdvojio bitku na Ceroviku iznad Risna, gdje je ranjen Mirko Matković 7. decembra 1941. prvi komadant bataljona, a komandu preuzeo Gligo Mandić.

-Brojno stanje Orjenskog bataljona u trenutku formiranja iznosio je 650 boraca, podijeljenih u šest četa, a od oružja osim pušaka, imali su šest mitraljeza, 200 ručnih bombi i 32 000 metaka. Kruševička partizanska četa, brojala je oko 190 boraca. Borci su bili iz Kruševica, Svrčuga, Bijelića i Petijevića. To nije slučajno, jer ovaj kraj bio je pod jakim uticajem Komunističke partije, čija je ćelija formirana 1939. godine, naveo je Vajagić.

On se osvrnuo i na organizaciju Orjenskog partizanskog bataljona, čije je najverodostojnije svjedočenje Sava Orovića, vojnog savjetnika štaba Nikšićkog odreda:

– Riječ o dobroj jedinici regularne vojske i to jedan od najboljih bataljona NOP-a, koja je vrlo disciplinovana i poznata po uspješnim akcijama protiv Italijana i petokolonaša, koja nosi rekord i zaslužuje pohvalu. Pored brojnih uspjeha došlo je do rasformiranja od bataljona u Slanom kod Trebinja, nakon napuštanja slobodne teritorije u Zapadnoj Boki. Partizani Orjenskog bataljona pored vojnih, razvijali su i političku aktivnost na oslobođenoj teritoriji. Zbog još uvijek neutvrđenih okolnosti i zakašnjenja direktiva za povlačenje došlo je do rasformiranja Bataljona, a borci su dobili zadatak, osim rukovodećeg kadra, da se vrate na teren, zaključio je Vajagić i poručio: Slava slobodarima!

Spomenik-borcima-Orjenkog-bataljona

Boračke delegacije, među kojima su bili i članovi iz OBNOR-a Kotor, obišli su Vrbanj i položili vijenac na spomen bistu Mića Vavića na Kruševicama.

O revolucionaru Miću Vaviću, koji je u Kruševicama formirao partijsku ćeliju, govorio je Slobodan Novaković, član hercegnovskog OBNOR-a 1941-1945:

– Mićo je ličnost koja je dominirala čvrstom, i željom za slobodom.On je svojim marksističkim znanjem ulivao sigurnost u brzu pobjedu, ali rat nije trajao četiri mjeseca, već četiri godine, koje su odnijele mnoge rodoljube, a Mićo Vavić je okončao život jer je oko njega, spletena špijunska mreža okupatora i domaćih izdajnika, rekao je Novaković.

On je istako da je Mićovim putem pošao i njegov sin Jovan, koji je likvidiran na Golom otoku. Njegove kosti nikada nisu prenesene u rodne Kruševice.

Novaković je uvjeren da će spomenički prostor na Kruševicama uskoro biti oplemenjen imenima svih poginulih Kruševčana u oslobodilačkim ratovima.

Ispred Opštine Herceg Novi, svečanosti je prisustvovao menadžer Dušan Vukić i brojni mještani.

Izvor:RTHN

Najčitanije