16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U susret 7. Jesenjoj fešti koja donosi more…

Jesenja fešta 2023.

25 manifestacija je iza nas i idemo u susret 7. Jesenjoj fešti za koju smo osmislili puno lijepih aktivnosti, ali ne sami već uz pomoć brojnih prijatelja i saradnika. U najkraćem: nikada više izlagača, neizostavna donatorska trpeza, a neki od sadržaja razvijeni malo drugačije, poručuju iz NVO Ruke – Herceg Novi.

Jesenji dječji kutak

Kako su Stađunske fešte događaji u kojima cijela učestvuje zajednica ponudili smo školama i vrtićima da u terminu kada se održava manifestacija održe tematske radionice ili prezentaciju na temu Jeseni na maloj terasi Gradske kafane. Naravno da su se odazvali!

Predškolska ustanova „Naša radost“ prirediće tri radionice za djecu sa vaspitačima. Vrtić Igalo Jesenji  kutak osmišljava kroz izradu jesenje šume sa životinjama, a izrađivaće i ukrase za kosu od reciklažnog materijala, Vrtić Topla pravi jesenje šešire i vitraž, a Vrtić Bijela voćke u tri dimenzije,  a njihove radionice počinju u 10 sati. Od 11 sati prezentaciju rada u školi „Orjenski bataljon“ iz Bijele prirediće ekološka i preduzetnička sekcija, a njihova prezentacija pod nazivom Jesenja čarolija ponudiće jesenje voće i zdravu hranu koju će pripremati učenici uz pomoć roditelja i nastavnici. Od podneva Dječji centar Ya-Umnička prikazaće maske u obliku životinja, Osnovnu školu „Dašo Pavičić“ predstavljaće razred III 3 sa likovnom radionicom na temu jeseni, a učenici OŠ „Ilija Kišić“ predstaviće se sa programom „Jesenji maskenbal“.

Jesenji dječji kutak ukrasiće učenici srednje građevinske škole JU SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ koji u okviru predmeta Dekorisanje prostora za događaje izrađuju ukrase i banere za ovaj segment naše manifestacije. Koristeći prirodne materijale potrudiće se da mališanima uljepšaju radni prostor, a vještim rukama uz saradnju mentora osmislili su i funkcionalne dekoracije za izložbene i radioničke stolove na Jesenjoj fešti. Rad na osmišljavanju i pripremi dekoracija je dio praktične nastave srednjoškolaca, a nama divna i inspirativna pomoć. Kreativni proces koji traje već par nedjelja biće dokumentvan fotografijama.

Ulicom šipka

Jedinstvena po konceptu ’izložba u izlozima’ koju organizujemo na Jesenjoj fešti promijeniće izgled Njegoševe ulice u dijelu u kom se ona uliva u Trg. Tokom nekoliko dana izlozi butika i radnji postaće galerijski prostor za umjetničke radove inspirisane kraljevskim plodom šipka. Likovna sekcija JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić“ sa mentorkom Ksandrom Popović i ranije je pokazala fantastičnu maštovitost i vladanje različitim tehnikama. Uz najbolje radove gimnazijalaca i učenika srednje građevinske škole, ovog puta biće izložene i dokumentarne fotografije (predmet tehnika fotografisanja i prezentacije), a mentor na ovom i predmetu Dekorisanje i aranžiranje izloga i postavki Vanja Šuberić će i organizovati postavku u izlozima. Izložba „Ulicom šipka“ biće postavljena od petka 17.11. – obratite pažnju.

Jesenja fešta – foto Boka News

Donatorska jesenja trpeza

Na stađunskim feštama ustaljen je segment humanitarnog rada za zajednicu. Naš mladi sugrađanin Jakov Smoljan kreće na liječenje za koje su obezbijeđena sredstva kroz akciju koju je sprovela platforma humanost.com. Dodatna sredstva koja su potrebna za pratioca ovom mladom čovjeku tokom liječenja u Srbiji, pokušaćemo da obezbijedimo na donatorskom stolu.

Podsjećamo, donatorska trpeza je događaj gdje svi mogu da pokažu solidarnost: partnerske organizacije restorani, keterinzi – dakle gastro profesionalci i entuzijasti u pripremi i doniranju slanih i slatkih delicija koje će biti ponuđene na dan fešte. Ovog puta zbog velikog broja gostiju na Izložbi domaćih proizvoda i rukotvorina, Jesenja trpeza će biti priređena na Trgu Nikole Đurkovića. Uz Srednju ugostiteljsku školu – gastronome i konobare, dobri saveznici u ovim akcijama su nam već niz godina preduzetnici iz Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“.

Uz učesnike koje posjetioci naših događaja već prepoznaju kao stalne, akciji se pridružuju hercegnovski novinari(ke) i drugi entuzijasti koji žele da daju doprinos Jesenjoj trpezi, ne samo za tu priliku i od srca pripremljenim specijalitetom već i čašicom razgovora o tradicionalnim načinima prerade lokalnih  plodova ili kako se u stara vremena družilo, jelo, zabavljalo, živjelo.
Pozivamo sugrađane da se priključe koliko ko želi i može u otkupu slatkih i slanih delicija od 10 časova.

Izložba domaćih proizvoda i rukotvorina

Preko 50 izlagača je na listi prijavljenih. U toku je prikupljanje svog raspoloživog mobilijara jer ovaj broj učesnika ni mi ranije nikada nismo imali. Veći broj novih izlagača i zanimljivih rukotvorina koje mogu da budu izbor za praznike koji se bliže, dok stalni izlagači na našim feštama već imaju i stalne kupce, što nas kao organizatore čini zadovoljnim.

Zabavni program tokom manifestacije realizovaće Mažoret klub Lili i bend Trio Mare. Promovisaćemo i novu pjesmu koju je za Jesenju feštu napisao i komponovao Denijel Deranja. Deni je autor već poznate i omiljene pjesme „Uzmi smokvu“ koju smo vezali naravno za ljetnu – Feštu na skalama, a „Na ti šipak, na ti roge“ u njegovom stilu takođe pokreće na ples i veselje uz nezaobilaznu priču o fešti i feštanju. Podsjećamo da su zahvaljujući ovom talentovanom muzičaru himnu dobile i tivatska Fešta od rogača i kotorska Fešta od bumbara, a Herceg Novi odnedavno ima dječju himnu koju je Deni sjajno komponovao.

Naravno da je vrijeme u novembru nešto što može da promijeni naše planove, ali bićemo optimisti – vidimo se 18. 11. na Jesenjoj fešti od 10 – 16 sati.

Jesenja žurka

Nakon šest sati brojnih aktivnosti na Jesenjoj fešti, svi zaslužuju opuštanje. To će se desiti ove godine u Snek-baru „Vagon“ u Zelenici gdje pripremaju jesenji meni za vikend 17-19. novembar, a u subotu veče organizuju živu svirku. Za posebno dobro raspoloženje pobrinuće se Vitez Đurović, novski muzičar i autor.

Jesenja štrafta

Promovišući zdrav život uz kretanje, zabavu i lijepo druženje, organizujemo po četvrti put kostimiranu biciklističku paradu – rekreativnu vožnju biciklima od Igala do Zelenike. Porodični događaj za sve uzraste  počinje u nedelju 19. novembra u 10 sati kod vile Galeb u Igalu gdje je pola sata ranije organizovana registracija učesnika. Na našoj se mogu pronaći detalji rute, pravila koja će važiti za ovaj događaj i drugi detalji. Učešće je besplatno.

Pet kilometara lagane vožnje, biciklisti u kostimima, pružiće zadovoljstvo i posmatračima, a najkreativniji će dobiti nagrade  naših sponzora. Završetak štrafte je kod Vagona u Zelenici gdje sve učesnike očekuje osvježenje.

Skrećemo pažnju na neophodnost razvoja biciklističke kulture i infrastrukture u Herceg Novom, slaveći ujedno kreativnost, prirodu i zdravlje.

Najčitanije